Izraelski forum profesora prava za demokratiju utvrdio je da promjene koje je uvela sadašnja vlada na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom "potvrđuju tvrdnju da Izrael prakticira aparthejd".

Grupa predstavlja 120 najistaknutijih izraelskih profesora prava. Zaključak je donio u dokumentu o stavu pod nazivom "Implikacije sporazuma o potčinjavanju civilne uprave Ministarstvu odbrane". Forum je ad hoc i dobrovoljna grupa stručnjaka za izraelsko pravo i posebno izraelsko javno pravo.

Prema sporazumu o podjeli vlasti potpisanom u februaru između parlamentarne frakcije Likuda i frakcije vjerskog cionizma, Netanyahu se složio da odgovornost za i upravljanje okupiranom Zapadnom obalom prenese u ruke civila. Dogovor je predviđao da će krajnje desničarski vođa frakcije vjerskog cionizma, Bezalel Smotrich, dobiti specijalnu vlast nad okupiranom palestinskom teritorijom.

„Civilna uprava je civilna ruka vojne vlasti“, objasnili su profesori. "Prema međunarodnom pravu, ovo je jedini ogranak koji bi trebao upravljati Zapadnom obalom. Potčinjavanje civilne uprave civilnoj vlasti (Ministarstvu odbrane) predstavlja kršenje međunarodnog prava, a posebno Haške uredbe."

Zabrinutost zbog prijedloga podjele vlasti još u januaru su izrazili viši pravni stručnjaci u izraelskoj službi sigurnosti. Iako su upozoravali na prenošenje nadležnosti nad Jedinicom za koordinaciju vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT), tada se o aparthejdu nije govorilo.

Svaka veća grupa za ljudska prava zaključila je da Izrael prakticira aparthejd, zločin protiv čovječnosti koji bi mogao biti procesuiran pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC). Izrael i zagovornici okupacione države odbacili su njihov zaključak. Optužbe o antisemitizmu etiketiraju se svima koji koriste taj izraz za opisivanje Izraela.

Dokument o stavu koji je forum objavio ranije ovog mjeseca pokazatelj je da se čak i unutar Izraela stavovi mijenjaju. "Sporazum je otvorena i formalna mjera koja daje validnost tvrdnjama da izraelska praksa predstavlja aparthejd, što je zabranjeno međunarodnim pravom", zaključili su profesori prava.