Euro-Med Human Rights Monitor kaže da su izraelske snage dovele grupe civila u pritvorske centre da gledaju i snimaju mučenje palestinskih zatvorenika.

Pozivajući se na svjedočenja nedavno oslobođenih palestinskih zatvorenika, grupa za ljudska prava je prenijela tvrdnje Palestinaca koji kažu da su izraelski vojnici doveli izraelske civile da gledaju njihovo golo mučenje.

Jedan od zatvorenika objašnjava da je "grupama od deset do dvadeset izraelskih civila bilo dozvoljeno da gledaju i smijući se snimaju palestinske zatvorenike u donjem vešu dok su ih vojnici izraelske vojske podvrgavali fizičkom zlostavljanju."

Ovo je prvi put da su ove nezakonite prakse došle u centar pažnje Euro-Med Monitora.

Grupa za ljudska prava je rekla da svjedočenja otkrivaju "novi zločin koji je počinila izraelska vojska nad Palestincima u Pojasu Gaze".

Izvještaj je također otkrio da su palestinski zatvorenici podvrgnuti okrutnom mučenju, prisilnim nestancima, proizvoljnim hapšenjima i uskraćivanju pravičnog suđenja...

Muškarci, koji su držani i mučeni u izraelskim zatvorskim centrima, uhapšeni su tokom kopnene invazije  u pojas Gaze.

Nakon toga su držani bez suđenja nekoliko sedmica radi ispitivanja.

Mučenje izraelskog režima i nečovječno postupanje prema palestinskim zatvorenicima, rekao je Euro-Med, predstavlja tešku povredu dostojanstva, kao i činjenje ratnih zločina.

U proteklih nekoliko mjeseci pojavili su se brojni video snimci na kojima izraelski vojnici muče i zlostavljaju palestinske zatvorenike.

Osam Palestinaca izgubilo je život u izraelskom pritvoru od 7. oktobra.

Advokati kažu da su uslovi za sve palestinske pritvorenike, uključujući žene, neviđeno teški. Oko 80 zatvorenica trenutno se nalazi u izraelskim zatvorima.