Nizozemski nogometaš marokanskog porijetla rekao je da su firme koje sponzoriraju njemački klub FSV Mainz u Bundesligi podržale odluku kluba da ga otpusti nakon što je na društvenim mrežama objavio podršku Palestini.

FSV Mainz suspendirao je Anwara el-Ghazija 17. oktobra nakon što je objavio objavu potpore Palestincima u Gazi kada je Izrael isključio opskrbu vodom i strujom opkoljenoj enklavi, 10 dana nakon iznenadnog napada pod vodstvom Hamasa, nakon čega je Izrael pokrenuo svoju smrtonosnu kampanju bombardiranja.

Ghazi se tada ispričao za svoje komentare i objavio još jednu objavu u kojoj je osudio nasilje nad svim civilima s obje strane. Mainz je isprva ukinuo Ghazijevu suspenziju i objavio izjavu, tvrdeći da 28-godišnjak "žali" zbog svojih komentara i da ne dovodi u pitanje "pravo Izraela na postojanje".

Ali Ghazi je javno odgovorio i rekao da je Mainz objavio izjavu bez njegova dopuštenja.

Unatoč njegovoj isprici, FSV Mainz raskinuo je ugovor s Ghazijem 4. novembra i zatražio da plati 450.000 funti kako bi pomogao klubu pronaći zamjenu za njega, navodi se u dokumentima njemačkog suda.

Ghazi je na raskid ugovora odgovorio sljedećom izjavom: “Zauzmite se za ono što je ispravno, čak i ako to znači da stojite sami.

"Gubitak mojih sredstava za život je ništa u usporedbi s paklom koji je sručen na nedužne i ranjive u Gazi #stopthekilling."

Sudski dokumenti koje su u Njemačkoj podnijeli Ghazijevi advokati pokazuju prepisku kluba s tri sponzora, uključujući izraelsku kompaniju, hvaleći odluku kluba da suspendira Ghazija prije nego što su mu raskinuli ugovor.

Tri kompanije navedene u dokumentima njemačkog suda uključuju italijansku sportsku kompaniju Lotto, eToro, sa sjedištem u Tel-Avivu, i Mewa, njemačku tekstilnu firmu koja sponzorira klupski stadion.

“U WhatsApp porukama od 16. oktobra 2023. Martin iz Lotto RLP-a tražio je informacije i daljnja pojašnjenja što je prije moguće i izjavio je u telefonskom pozivu 17. oktobra 2023. da bi klubu vjerojatno bila 'okrenuta leđa' da je odlučio protiv otpuštanja el-Ghazija”, stoji u sudskim dokumentima u koje je imao uvid Middle East Eye.

“Max Grillmaier iz eTORO-a dao je sličnu odlučnu izjavu. O tom pitanju raspravljalo se i interno u kompaniji koja je sponzor stadiona, Mewa.

"Felix Hermann iz 'MEWA' također je proaktivno pokrenuo problem s Mainzom 05. Sve u svemu, 'MEWA' je bila vrlo pozitivna u vezi s reakcijom kluba."