Izrael je dobio detaljan plan koji je pripremio Hamas za napad 7. oktobra, više od godinu dana prije incidenta, ali su ga vojni i obavještajni dužnosnici te zemlje ignorisali smatrajući da je plan vrlo teško provesti, javlja Anadolu.

U listu "The New York Times" (NYT) objavljeno je da dokument od otprilike 40 stranica, koji su izraelski dužnosnici nazvali "Jericho Wall" i koji je navodno pripremio Hamas, obuhvata stavku po stavku sveobuhvatnog napada koji je Hamas izveo ujutro 7. oktobra.

U tekstu je navedeno da je Izrael više od godinu dana bio upoznat s detaljnim planom koji je Hamas pripremio za napad, a tvrdilo se da vojni i obavještajni dužnosnici u zemlji nisu uzeli u obzir plan, opisujući ga "imaginarnim" i "teško ostvarivim".

Iako u dokumentu koji je pregledao NYT nije dat jasan datum napada, navedeno je da je opisan metodični plan napada osmišljen da se "razbiju utvrde oko Pojasa Gaze, zauzmu izraelski gradovi i napadnu ključne vojne baze".

Hamasov "raketni baraž", koji je dio plana napada i predviđen u dokumentu, bespilotne letjelice koje će onesposobiti sigurnosne kamere i automatske mitraljeze duž granice te naoružani ljudi koji masovno ulaze u Izrael na paraglajderima, motociklima i pješice, sve to dogodilo se 7. oktobra.

U dokumentu se također tvrdilo da se vidi da je Hamas dobio neke "osjetljive" informacije o izraelskoj vojsci, o lokaciji i veličini izraelskih vojnih snaga, i postavljena se pitanje je li bilo curenja informacija unutar izraelske sigurnosne agencije.

Tvrdilo se da su dužnosnici izraelske vojske na dužnosti na granici Gaze rekli da su Hamasove namjere "nejasne".

Navedeno je da je u julu 2023. viši analitičar iz Jedinice 8200, koja je odgovorna za prikupljanje signala obavještajnih podataka i dekodiranje u Izraelu, upozorio da Hamas provodi intenzivnu obuku koja je trajala danima i bila je slična onima navedenima u planu.