Izraelski rat protiv Gaze otežao je prodaju izraelskih hurmi na evropskom tržištu uoči svetog mjeseca ramazana, prema izvješćima izraelskih medija.

Otprilike trećina godišnjeg izvoza hurmi izraelskih proizvođača događa se tokom mjeseca ramazana, ali strah od bojkota doveo je do pokušaja da se umanji količina ovog voća porijeklom iz Izraela.

Prema Haaretzu, reklamna kampanja ukupne vrijednosti 550.000 dolara za promoviranje izraelskih medjool hurmi obustavljena je kao odgovor na strahove od bojkota.

Provjera izraelskih proizvoda među muslimanskim zajednicama pojačana je nakon krvoprolića u Gazi. Izrael je u nešto više od pet mjeseci u sukobu ubio gotovo 30.000 Palestinaca i ranio više od 69.000 ljudi.

"Svako tko priđe polici i vidi da piše 'Proizvedeno u Izraelu' razmislit će dvaput", rekao je za Haaretz biznismen povezan s industrijom hurmi.

“Veliki dio hurmi se prodaje tokom Ramazana i gdje god oni (muslimanske zajednice) mogu kupiti od nekog drugog, pokušat će nas kazniti”, dodao je.

Posljednjih godina sve je jača kampanja pokreta za bojkot, oduzimanje i sankcije (BDS) za primjenu ekonomskog pritiska na izraelske kompanije kako bi prekinule okupaciju.

S obzirom na važnost ovog voća za muslimane tokom ramazana, mnogi muslimani pokušavaju osigurati da njihove hurme budu etičkog porijekla.

Izrael je jedan od najvećih proizvođača hurmi u svijetu, posebno popularne sorte medjool.

Grupe koje podržavaju BDS uložile su zajedničke napore kako bi osigurale da potrošači mogu napraviti informirani izbor i izbjeći kupovinu izraelskih hurmi.

“Postoje organizacije koje ulaze u supermarkete u Evropi u kojima se nalaze hurme s našim brendom i lijepe na njih naljepnice s natpisom da kupci 'doprinose genocidu'”, rekao je jedan izraelski proizvođač hurmi za Haaretz.

Palestinska kampanja solidarnosti kaže da većinu izraelskih medjool hurmi uzgajaju izraelski doseljenici u ilegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Aktivisti koji se bore protiv izraelske okupacije redovito upozoravaju ljude da prije kupovine trebaju provjeriti naljepnice odakle su hurme.

Ekonomski utjecaj na Izrael mogao bi biti prilično značajan.

Izraelski udio od 50 posto na tržištu medjool hurmi čini ga jednim od najvećih po obimu na svijetu.

Vrijednost samo izvoza hurmi iz Izraela iznosila je 338 miliona dolara u 2022., u usporedbi s izvozom u vrijednosti od 432 miliona dolara za svo drugo voće, prema podacima izraelskog Ministarstva poljoprivrede.

U pokušaju da se suprotstave kampanjama bojkota, izraelski proizvođači rade s nekim kupcima na promjeni etiketa na svojim proizvodima u pokušaju da prikriju porijeklo hurmi, izvijestio je Haaretz.

Izvoz hurmi u Tursku u oktobru prošle godine pao je za 50 posto, tržište čini oko 10 posto ukupnog izvoza hurmi iz Izraela.