Supruga dopisnika Al Jazeere Waela Dahdouha, njegov sin Mahmoud, koji je bio završni razred srednje škole i njegova sedmogodišnja kćerka Sham ubijeni su, potvrdila je Al Jazeera. Ostali članovi njegove porodice još uvijek se vode kao nestali.

Njegova porodica, koja je živjela u gradu Gazi, pobjegla je od izraelskog bombardiranja kako bi ostala kod rođaka u kampu Nuseirat. Dahdouh je ostao u gradu Gazi kako bi nastavio pokrivati izraelski napad na Pojas Gaze.

Dok je Dahdouh izvještavao iz grada Gaze, rečeno mu je da je zračni napad bio usmjeren na zgradu koja je uništila kuću njegove šire porodice.

Dopisnica Al Jazeere Youmna El Sayed rekla je da su se ona i drugi novinari u Gazi obratili šefu ureda Waelu Dahdouhu, čija je porodica danas ubijena u Gazi, za savjet kako zaštititi svoje porodice.

"On nam se obraća kao veliki brat, a ne samo kao šef ureda u Gazi", rekla je. “Rekao mi je da ti ne mogu lagati i reći ti da postoji sigurno mjesto na koje se možeš obratiti. Nema sigurnog mjesta u Gazi. To je stvarnost u kojoj živimo svaki dan.”

El Sayed je rekla da je otputovala na jug Gaze sa svojom porodicom, uključujući svoju djecu, nakon što je Izrael pozvao stanovnike sjevera da se evakuiraju. “Odlučila sam vratiti svoju porodicu na sjever jer su bombardiranja na jugu bila svaki trenutak”, rekla je. “Svakog dana, gdje god bismo se obratili, bombardirana je neka kuća sa civilima.”

“Da je postojao samo jedan dan koji je bio siguran za nas na jugu...jedna noć da smo spavali i nismo zagrlili svoju djecu vrlo blizu sebe...jer se možda više ne bismo probudili, [ne bismo se vratili na sjever ]", rekla je.

kako je objavila Al jazeera, Al-Dahdouh je iz ureda Al Jazeere u Gazi izvještavao o izraelskim udarima koji su bili u toku, kada je dobio informaciju o napadu na područje u kojem se sklonila njegova porodica u južnom dijelu Gaze, gdje je Izrael upravo i tražio da stanovnici Gaze odu u svom upozorenju o evakuaciji.

Porodica kolege Al-Dahdouha sklonila se u kamp Nuseirat na jugu Pojasa Gaze, nakon što je shavatio da im se neće moći posvetiti usred neprekidnog bombardovanje i zbog svog neumornog rada na izvještavanju o agresiji. Izrael je tražio od Palestinaca u Pojasu Gaze da se presele na jug kako bi izbjegli bombardovanje, ali izraelski udari su ih i tamo pratili, što potvrđuje ono što Palestinci stalno naglašavaju – da u Pojasu nema sigurnog mjesta", naveli su.

“Meta izraelskog bombardovanja bila je moja porodica u području daleko od sjeverne Gaze, za koje je okupacijska vojska tražila da se evakuira. Ono što se upravo dogodilo je jasno; to je dio kontinuiranog ciljanja žena i djece u Gazi. Upravo sam izvještavao o izraelskim udarima koji su gađali područje Nuseirata”, rekao je Al-Dahdoud, dodajući: “Znali smo da nas izraelska okupacija neće ostaviti a da nas ne kazni. Oni se osvećuju na djeci. Ali naše su suze ljudske, a ne iz kukavičluka”, dodao je.

 

Dopisnik Al Jazeere javio je da se u zgradi koja je pogođena nalazi više od stotinu ljudi, među kojima i veliki broj članova porodice Dahdouh. Dodao je da su mete izraelskog bombardovanja bile porodice Dahdouh i Awad, istaknuvši da se određeni broj članova te dvije porodice još uvijek vode kao nestali.