Vlasti Izraela su od 7. oktobra prošle godine zaplijenile 27.000 duluma palestinske zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolu.

Palestinci obilježavaju 30. mart kao Dan palestinske zemlje, a tim povodom se medijima obratio Mueyyed Saban iz Palestinske oslobodilačke organizacije i šef Vijeća za borbu protiv zida razdvajanja i jevrejskih naselja.

Naveo je da je 25 beduinskih zajednica, koje se sastoje od 220 palestinskih porodica i ukupno 1.277 ljudi, prinuđeno na migriranje od 7. oktobra 2023. godine, kada su počeli izraelski napadi na Pojas Gaze.

Saban je rekao da je Izrael u sjeni napada na Pojas Gaze zaplijenio 27.000 duluma zemlje koja je pripadala Palestincima na Zapadnoj obali.

Istakao je da Izrael intenzivira svoju dominaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i da nastavlja s projektima uspostavljanja kolonijalne jedinice na tom području.

Dodao je da su jevrejski doseljenici okupirali zemlju na Zapadnoj obali i da nastavljaju s raznim napadima na Palestince, stvarne vlasnike tih posjeda. Na meti tih napada posebno su plantaže maslina koje su jedan od osnovnih izvora prihoda za Palestince.

Izrael je 30. marta 1976. godine zaplijenio hiljade hektara zemlje koja je pripadala Palestincima koji su živjeli u regiji Galileja. Nakon toga, palestinski narod je započeo generalni štrajk i održao demonstracije u znak protesta protiv ove uzurpacije.

Izraelska policija otvorila je vatru na Palestince koji su učestvovali u demonstracijama, ubivši najmanje šest i ranivši hiljade ljudi.

Ovaj incident, koji se dogodio u gradu Deir Hanna u regiji Galileja na sjeveru Izraela, dobio je veliki značaj jer je to bio prvi masovni sukob između policije i palestinskih demonstranata koji su izraelski državljani.