Hamouri je otpraćen u nedjelju rano ujutro na aerodrom, gdje se ukrcao na let za Francusku, iako, kako tvrde njegovi saradnici, nema pravnog osnova za deportaciju.

Hamouriju (37), stanovniku Jerusalema bez izraelskog državljanstva, 1. decembra je oduzet status boravka pod optužbom da je bio aktivan u Narodnom frontu za oslobođenje Palestine, koji Izrael i njegovi zapadni saveznici klasifikuju kao terorističku grupu.

Tokom svog života je organizovao, inspirisao i planirao da samostalno i za organizaciju izvrši terorističke napade na građane i poznate Izraelce", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju kampanje “Hamouri” deportacija je nazvana "ratnim zločinom" i navodi se da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

"Gdje god Palestinac ide, on sa sobom nosi svoje principe i stvar svog naroda: domovinu nosi sa sobom gdje god da završi", rekao je Hamouri u izjavi.

Hamourija je nedavno pritvorio Izrael, u administrativnom pritvoru bez optužbe bio je od 7. marta do 1. decembra, kada mu je Izrael ukinuo boravak i najavio deportaciju.

Izrael ga je prethodno pritvarao između 2005. i 2011. godine nakon što je optužen za pokušaj atentata na sefardskog rabina Ovadia Yossefa, osnivača ultraortodoksne stranke Shas, ali je uvijek tvrdio da je nevin.

Hamouri je pušten u decembru 2011. u sklopu razmjene palestinskih zarobljenika za Gilada Shalita, izraelskog vojnika oslobođenog u oktobru 2011. nakon pet godina zatočeništva u Pojasu Gaze u rukama Hamasa.

Francuski konzulat u Jerusalemu nije imao neposredan komentar u nedjelju.

Ogromna većina od više od 340.000 Palestinaca u istočnom Jerusalemu ima izraelsku boravišnu dozvolu, ali malo njih ima državljanstvo Izraela, koji cijeli sveti grad smatra svojom vječnom, nepodijeljenom prijestolnicom.

Palestinci su dugo tražili istok grada, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. i kasnije anektirao u potezu koji nije međunarodno priznat, kao glavni grad buduće države.

Jessica Montell, izvršna direktorica HaMokeda, koji zastupa Hamourija, rekla je za Reuters da su drugi stanovnici Jerusalema bili optuženi za kršenje odanosti i da im je u prošlosti oduzeto boravište, ali ne mogu biti deportovani jer nemaju drugo državljanstvo.

Hamourijev slučaj je, stoga, postavio presedan za deportaciju Jerusalimaca koji imaju alternativno državljanstvo, rekla je Montell.

"Zato što ima drugo državljanstvo, to ga čini podložnijim deportaciji", rekla je Montell, dodajući da očekuje da će se slični slučajevi pojavljivati ​​češće s novom desničarskom koalicijom koja će formirati sljedeću izraelsku vladu.

“Možemo samo očekivati ​​da će se sve ove mjere ubrzati dolaskom nove vlade.”