Izvršni direktor izraelske kompanije BlueBird Aero Systems, Ronen Nadir, najavio je da će proizvodnja kamikaza dronova uskoro početi u tvornici u Maroku. S flotom od 233 drona, uglavnom iz Izraela, Sjedinjenih Država i Turske, Maroko se pozicionirao kao druga najveća sila kada su u pitanju bespilotne letjelice u Africi, odmah iza Egipta.

Nadir je za argentinski portal Zona Militar pojasnio da firma već ima proizvodni pogon koji će uskoro početi s radom. Israel Aerospace Industries (IAI), jedna od vodećih odbrambenih kompanija u Izraelu a posjeduje i 50 posto dionica BlueBirda.

Proizvodnja izraelskog vojnog materijala u Maroku dodatno jača odnose između dviju zemalja, budući da je Rabat zatražio razne vojne materijale od izraelskog Ministarstva odbrane otkako su obje zemlje uspostavile diplomatske odnose 2020. godine.

Naime, Maroko je pristao na kupovinu izraelskog sistema protiv dronova Skylock Dome te je nabavio 150 eVTOL dronova od firme BlueBird, kao i sisteme za praćenje Spy X koje također proizvodi BlueBird.