Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj je usvojeno 13 zaključaka. Novinarima se na pressu obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, piše Faktor. 

- Dosadašnja neodlučnost PIC-a, OHR-a samo dodatno ohrabruje secesioniste. Bez smjena ne vjerujemo da će doći do promjene stanja u BiH. Pozivamo Tužilaštvo BiH da se prestane povlačiti pred režimom Milorada Dodika. Ne postoji nikakav alibi za nedjelovanje Tužilaštva BiH. Smatramo da se nisu stekli uvjeti za povlačenje sudija stranaca iz Ustavnog suda BiH, a naročito da glas jednog sudije, sudije iz RS-a, može sve blokirati. Pitanje državne imovine je crvena linija. Imamo plaćene medijske kampanje u kojima se zagovara raspodjela državne imovine. Jedini vlasnik može biti država BiH.

Ponovo upozoravamo stranke "Trojke" da će snositi odgovornost pred građanima zbog servilnosti prema HDZ-u i SNSD-u. Pogubnim smatramo narativ o relaksaciji odnosa, nekom novom Dodiku - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da od OHR-a očekuju da radi ispravne i hrabre stvari i da bude nepristrasan.

Rekao je i kako misli da će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika, koji je danas prkosno potpisao ukaz direktno kršeći odluke visokog predstavnika.

- On se danas direktno sudario sa međunarodnom zajednicom - rekao je predsjednik SDA, dodajući da "nas je povlačenje i taktiziranje dovelo u ovu situaciju".