Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović se uoči današnje konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDA osvrnuo na posljednja dešavanja na Bliskom istoku, odnosno ofanzivu izraelskih snaga na Gazu.

- Ovo što se dešava u Gazi nas podsjeća na ono što smo mi prošli tokom agresije od 1992. do 1995. godine, kada smo brutalno napadnuti i kada nam je uveden embargo na oružje. Procjene su bile da će oni koji brane BiH pasti u roku od nekoliko sedmica. Znamo šta se desilo – kazao je Izetbegović.

Bosna i Hercegovine se, dodao je, sasvim sigurno suosjeća sa patnjama Palestinaca u Gazi, koji se osjećaju napuštenim od svijeta.

- Jedino što mi možemo uraditi jeste kazati pravičnu riječ i stati na pravu stranu. Ovo što se dešava, ne samo u Gazi nego u cijeloj Palestini, prave podjele kojih možda nisu ni svjesni, na one koji su časni i na one koji rade kalkulacije, šute ili se stavljaju na stranu onih koji bukvalno melju Gazu, ubijaju žene, djecu, ruše bolnice. Naprimjer, neki koji su do jučer nazivali ulice u Mostaru po ubicama Jevreja, onima koji su ih stavljali u konc logore, sada su veliki prijatelji Izraela. To su te kalkulacije – izjavio je Izetbegović.

Ono što mi možemo uraditi je, poručuje Izetbegović, stati na pravu stranu historije i zatražiti da pokolj prestane i da se iznađe pravično rješenje za Palestince.