Predsjednik Stranke demokratke akcije Bakir Izetbegović podsjetio je da se danas navršava 30 godina od održavanja za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake sudbonosnog Prvog bošnjačkog sabora. Kako je istakao, u opkoljenom Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, vjerovatno u najtežem periodu agresije, kompletan državni i vojni vrh, s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu, vodeći ljudi Islamske zajednice BiH i kulturnih institucija, 377 sabornika i 88 poslanika iz svih okruga BiH, ispisali su neke od najznačajnijih stranica historije Bošnjaka i naše Domovine.

“Unatoč dvostrukoj agresiji, suočeni sa vojno i tehnički nadmoćnijim neprijateljima, embargu na oružje, svakodnevnim zločinima nad Bošnjacima i humanitarnoj krizi koja je prijetila da se pretvori u katastrofu, učesnici Prvog bošnjačkog sabora donijeli su jednoglasnu odluku da odbaci ponuđeni tzv. Ženevski mirovni plan, koji je predviđao etnički podjelu BiH na tri republike s pravom na otjcepljenje. To je bila jasna poruka međunarodnim faktorima odlučivanja, cjelokupnoj svjetskoj javnosti, ali i neprijateljima, da Bošnjaci između nepravdenog mira i podjele države, i pravedne borbe za opastanak i cjelovitu BiH, biraju ovu drugu, jedinu moguću opciju”, navodi Izetbegović.

Kako dodaje, tu poruku iz najteže ratne 1993. godine mnogi bi i danas, 30 godina poslije, morali imati na umu. To je vrlo jasna poruka da nikada, i ni pod kakavim uslovima, nećemo pristati na podjelu države BiH.

“Bošnjački sabor je na istom zasjedanju donio je još jednu historijsku odluku, kojom je usvajanjem Deklaracija o bošnjaštvu, bosanskim muslimanima vraćeno nacionalno ime Bošnjak. Tim činom, kako je to tada primijetio jedan od naših velikana Alija Isaković, s dnevnog reda su skinute sva neslaganja, nedoumice i kolebanja o našem narodnom imenu. Odlukama da se odbije podjela BiH i i vraćanjem nacionalnog imena Bošnjak, udareni su temelji za sve buduće bitne političke, kulturne i obrazovne procese. Trisedest godina poslije Bošnjačkog sabora Bošnjaci žive u miru, u svojoj međunarodno priznatoj, suverenoj državi, nastojeći da sa pripadnicima drugih naroda i onima koji se etnički ne izjašnjavaju, izgrade BiH kao modernu i prosperitetnu državu ravnopravlnih ljudi, integriranu u NATO i Evropsku uniju”, kaže Izetbegović.

Ističe kako borba za položaj Bošnjaka kao političkog faktora od kojeg u najvećoj mjeri ovisi sudbina BiH, našu slobodu, sistem vrijednosti i ravnopravnost, još nije završena. Prava za koja su se Bošnjaci do sada izborili dijelom su uskraćena neprincipijelnim i nedmokratskim intervencijama OHR-a o jednodnevnoj suspenziji Ustava. 

“Na položaj Bošnjaka u entitetu Republika srpska, koji su izloženi aparthejdu, mora biti stavljen poseban fokus svih probosanskih snaga. Za to će nam biti potrebno političko jedinstvo Bošnjaka i kompletnog probosanskog bloka. Ako je takvo jedinstvo iskazano 1993., usmjerivši procese u pozitivnom smjeru, ne postoji nijedan razlog da tog jedinstva ne bude i 30 godina poslije, kada se BiH ponovo nalazi na udaru retrogradnih secesionističkih politika. U znak sjećanja na historijski Prvi bošnjački sabor danas obilježavamo Dan Bošnjaka.  U to ime, svim Bošnjacima u BiH, zemljama regije i dijaspore upućujem iskrene čestitke povodom Dana Bošnjaka”, stoji u poruci Bakira Izetbegovića.