Prije tačno sedam godina teroristi FETÖ-a su podigli oružje u izdajničkom pokušaju svrgavanja legalno izabrane vlasti u Republici Türkiye, koji je osujetio turski narod. Ovim povodom na društvenim mrežama oglasio se i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, koji ukazao na važnost obilježavanja ovog datuma.

“Prijateljski turski narod danas obilježava sedmu godišnjicu odbrane od državnog udara kojeg je organizovala teroristička organizacija FETO, s namjerom da likvidira predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.  Turski narod je tokom sudbonosnih događaja tog 15. jula 2016. godine stao uz svog demokratski izabranog lidera i goloruk se suprotstavio tenkovima i naoružanoj vojnoj frakciji koju su kontrolisali teroristi”, istakao je Izetbegović.

Kako je dodao, uspjeli su odbraniti slobodu, državu, demokratiju i vlastiti sistem vrijednosti.

“Slike nevjerovatne hrabrosti običnih ljudi, koje su te noći stizale iz tuskih gradova, ostat će svima urezane duboko u pamćenju. Nažalost, plaćena je i ogromna cijena u ljudskim životima. Prisjećajući se danas tih događaj predajemo rahmet šehidima, koji su svoje živote dali u odbrani slobode. U nadi da se takvi događaji više nikada neće ponoviti, turskom narodu i mom prijatelju Recepu Tayyipu Erdoganu, kao i u toj sudbonosnoj noći 2016. godine, upućujem izraze pune podrške. Želim im svako dobro, mir, slobodu i prosperitet”, riječi su Bakira Izetbegovića.