Malezija će održati opće izbore 19. novembra, objavila je izborna komisija u četvrtak, u natjecanju za koje se vladajuća stranka opterećena navodima o korupciji nada da će osnažiti vladavinu, javlja FENA.

Nacionalna organizacija ujedinjenih Malajaca (UMNO) mogla bi ostvariti dobar rezultat u narednim izborima jer je opozicija u rasulu i očekuje da odziv glaasača bude manji zbog glasačke apatije i aktuelne monsunske sezone, tvrde analitičari.

Također se očekuje da bliskost glasača s UMNO u neizvjesim ekonomskim vremnima prevagne u korist vladajuće strake, koja je poražena u 2018. najvećim dijelom zahvaljujući korupcijskom 1MDB skandala vrijednom više milijardi dolara koji je doveo do hapšenja bivšeg premijera Najiba Razaka.

Parlamentarni kandidati morat će podnijeti svoje nominacije 5. novembra, saopćio je predsjedavajući izborne komisije Abdul Ghani Salleh na konferenciji za novinare u četvrtak. Predizborna kampanja trajat će dvije sedmice.

Oko 21 milion Malajaca ima pravo glasa u ovogodišnjim izborima kako bi izabrali poslanike za donji dom parlamenta koji broji 222 mjesta. Stranka ili koalicija koja osvoji prostu većinu – 112 mjesta - formirat će narednu vladu.

Premijer Ismail Sabri Yaakob, koji je pomovo nominiran kao premijerski kandidat UMNO, raspustio je parlament 10. oktobra i sazvao je prijevremene izbore, navodeći da će glasanje okončati višegodišnju političku nestabilnost.

Na izborima u 2018. opozicija je pobijedila po prvi put u malezijskoj istoriji zbog sveprisutnih optužbi o korupciji protiv UMNO, koji vlada zemljom vuše od 60 godina od sticanja nezavisnosti.

Opozicija se, međutim, raspala za samo 22 mjeseca zbog unutrašnjih trvenja, vraćajući UMNO – malezijsku nacionalističku stranku koja daje prioritet interesima etrničke malajaske većine - na vlast u okviru druge alijjanse.

Malezija je imala tri premijera od prošlih izbora u 2018. Razočarenje dešavanjima nakon izbora iz 2018. godine moglo bi odvratiti od glasanja neke pristalice opozicije u ovoj godini, umanjujući njene šanse za novu izbornu pobjedu. Opozicioni čelnici Mahathir Mohamad i Anwar Ibrahim također su krenuli odvojenim putevima nakon propasti njihove alijanse, ostavljajući opoziciju razjedinjenom.

Izbori se održavaju prije roka od septembra 2023. i tokom redovne godišnje monsunske sezone koja je već izazvala polave širom Malezije, prenosi Reuters.

Malezijski 97-godišnji bivši lider Mahathir Mohamad najavio je ranije da će biti kandidat na općim izborima, iako nije želio reći da li će biti premijer treći put ako pobijedi njegov politički savez.

"Nismo odlučili ko će biti premijer jer je kandidat za premijera relevantan samo ako pobijedimo", rekao je Mahathir na konferenciji za novinare.

Iako je malo vjerovatno, on bi bio najstariji kandidat za tu funkciju, koja ima petogodišnji mandat.