Oko 8.000 pripadnika muslimanske zajednice i drugih udruženja grada Monfalconea, u sjeveroistočnoj Italiji, protestvovbalo je ove subote na ulicama tog grada nakon što je gradonačelnica koja dolazi iz krajnje desničarske i suverenističke Lige, zatvorila dva postojeća islamska centra u mjestu .

Iza transparenta na kojem je pisalo "Svi smo mi Monfalcone i svi smo Talijani" i sa zastavama Italije i Evropske unije, 8.000 ljudi, prema podacima Policijske uprave, prošetalo je ulicama ovog grada u regiji Friuli Venezia Giulia u kojem su gotovo trećina stanovnika muslimani.

Talijanski sindikati i udruženja koji su pozivali na poštivanje različitosti i slobodu vjere također su se pridružili protestu koji je bio znatno veći od očekivanog i koji je završio mirno. Protestvovali su protiv uredbi gradonačelnice Anne Cisint, koja je zabranila molitvu u dva islamska kulturna centra u gradu u kojima se sastajala muslimanska zajednica "iz sigurnosnih razloga" i zbog "neprikladnog korištenja" zgrada.

"Imamo pravo imati mjesto za molitvu, poput kršćana", rekao je Rejaul Haq iz udruženja Baitus Salat, podsjećajući da u Monfalconeu "žive i rade". Među onima koji su govorili na kraju protesta bio je i vijećnik Demokratske stranke (PD) Sani Bhuiyan koji je osudio "diskriminirajući stav" ureda gradonačelnice "prema našoj zajednici".

Prije protesta gradonačelnica Cisint je izjavila da je pred "ovu Badnju veče Monfalcone imao najočigledniju demonstraciju želje muslimanske zajednice za zloupotrebom kako bi nametnula svoj najfundamentalističkiji islamski model".

Inače, ona je ranije ove godine zabranila i nošenje burkinija na gradskim plažama.