Dvije godine nakon što je muslimanska porodica krenula u večernju šetnju i nikada se nije vratila kući zbog čina mržnje koji je šokirao Kanađane, građani Londona pozivaju na događaje na kojima će odati počast njihovim životima.

Madiha Salman, Salman Afzaal, Yumnah Afzaal i Talat Afzaal ubijeni su 6. juna 2021. godine nakon što ih je udario vozač kamioneta za kojeg policija kaže da je motiviran antimuslimanskom mržnjom. Peti član porodice devetogodišnji dječak preživio je napad, ali je ostao siroče.

"Borba protiv mržnje bilo koje vrste zahtijeva hrabrost, vođstvo i sposobnost da ustanete i nastavite dalje svaki dan. Izuzetna je otpornost koju pokazuju pripadnici muslimanske zajednice u Londonu", rekao je gradonačelnik Londona Josh Morgan.

"Događaji kojima ćemo odati počast i sjetiti se naše porodice iz Londona u narednih nekoliko sedmica pokazuju stalnu podršku i iscjeljenje koji se dešavaju u našoj zajednici", dodaje gradonačelnik.

Projekat Hexagon ima za cilj da održi uspomene porodice Afzaal živima i da se bori protiv islamofobije


Šestouglovi ispunjeni porukama ljubavi i sjećanja bit će dio velike umjetničke instalacije izložene u Muzeju Londona u čast porodice Afzaal. 

Dio programa obilježavanja godišnjice je počeo proteklog vikenda i traju tokom juna.

Glavno okupljanje će biti održano u utorak na memorijalnom trgu gdje se dogodila nesreća.

Neki od događaja ovog mjeseca u sklopu obilježavanja druge godišnjice uključuju i aktivnost u Gradskoj biblioteci gdje će biti predstavljeni savremeni muslimanski autori, priče i iskustva, Muzej London je domaćin murala London Remembers, druženje sa lokalnim imamom kao i skup o islamu u londonskoj džamiji, zasađivanje drveća i postavljanje ploče od strane pakistanskog kanadskog udruženja u čast porodici na islamskom groblju.

Umjetnički rad na Memorijalnoj plaži Our London Family prikazuje siluetu porodice Afzaal.  

 

Događaj organizira Koalicija mladih za borbu protiv islamofobije. Glasnogovornica Sarrah Lawendy rekla je da se zajednica u cjelini trudila da generira pozitivne promjene.

"Ovo je vrijeme i prostor u kojem svi mogu da se okupe, da budu ujedinjeni, da se prisjete šta se dogodilo, odaju počast porodici", rekla je ona.