Izraelsko bombardovanje iranskog konzulata u Damasku u kojem su ubijeni visoki general i šest drugih oficira navelo je Irance da strahuju da bi rat u Gazi mogao doći do njihovih obala.

U govoru povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama, vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei naglasio je da se ambasade i konzulati smatraju suverenom teritorijom. Napad na njih je jednak napadu na sam Iran, izjavio je on.

"Cionistički režim je napravio ozbiljnu grešku i mora biti kažnjen - i biće kažnjen", rekao je on.

Iako su neki iranski zvaničnici ponovili ta mišljenja, nema dalje potvrde da je odmazda planirana ili kako bi ona izgledala.

Iranska državna televizija, koju kontrolišu ljudi koje je imenovao Hamenei, u međuvremenu je nastavila da emituje normalne programe. Vijest o tenzijama između Izraela i Irana zbog rata u Gazi jedva da zadire na ekrane ljudi. Umjesto toga, prioritet su vremenski izvještaji i proslave Bajrama.

Stvari nisu drugačije ni u iranskim onlajn medijima. Tamo je fokus gotovo isključivo na ratu u Gazi i njegovim posljedicama, uglavnom se oslanjajući na izvještaje zapadnih medija koji spekuliraju o tome šta bi Teheran mogao učiniti.

Zapadne zemlje poručile su svojim građanima u regionu da budu u stanju pripravnosti. Izrael je najavio da će uzvratiti udarac ako Iran napadne.

I ostaje nejasno hoće li odgovor doći direktno od Irana ili nekog od njegovih regionalnih saveznika, kao što su jemenski Huti pokret, libanonski Hezbolah ili iračke paravojne formacije, koje su sve bile na meti Izraela u posljednjih šest mjeseci rata.

Neki navode da bi se odgovor mogao vidjeti u naredna dva dana. Drugi kažu da ništa nije odlučeno.

Suočeni s ovom najezdom spekulacija, u iransku javnost se uvukla uznemirenost, koja se plaši da će biti pokrenut sveobuhvatni rat s Izraelom, a možda čak i sa Sjedinjenim Državama.

Masoud Golchin, trgovac na berzi, rekao je za Middle East Eye da jako dobro zna da rat može donijeti pustoš. Kao i svim Irancima s kojima je razgovarao MEE, njegovo ime je promijenjeno iz sigurnosnih razloga.

"Kao 39-godišnji Iranac, svjedočio sam iskustvu osam godina rata koje nam je nametnuo Irak kada sam bio dijete. Nakon rata shvatili smo da su mnogi neuspjesi zemlje posljedica rata, stoga sam veoma pod stresom", rekao je on.

"Disciplina zemlje će biti poremećena, represije će se pojačati, što znači da će svaka akcija i protivljenje politici Islamske Republike biti označena kao podrška Izraelu."

Nahid, 45-godišnjakinja, brine da će ionako teška ekonomska situacija Irana biti znatno gora. Oštre američke sankcije su pogoršale ekonomska pitanja. Zvanično, inflacija je 40 posto, iako je čak i viša za mnoge osnovne proizvode.

Od izraelskog napada na Damask 1. aprila, iranski rijal je porastao sa 610.000 u odnosu na dolar na 660.000 na crnom tržištu.

"Kao majka dvoje djece, ozbiljno sam zabrinuta zbog rata. Bojim se da će doći do gladi, da će cijene skočiti do te mjere da ne mogu priuštiti hljeb", rekla je Nahid.

"U vrijeme rata, kada nedostaje jedinstvo, oportunistički nasilnici iskorištavaju haos za pljačku."

Postoje, međutim, neki kritičari vladajućeg establišmenta koji smatraju da bi u krizi moglo biti prilika.

Mehran Razavian, 35-godišnji taksista, jedan je od njih.

"Da budem iskren, ako to dovede do toga da Islamska Republika bude primorana da napravi neke pozitivne promjene, ja bih pozdravio rat," rekao je za MEE.

Međutim, većina protivnika establišmenta kaže da bi svaki sukob bio poguban za zemlju.

"Ne bih se radovao ratu, jer bi on donio bijedu na svim frontovima, posebno na ekonomskom i sigurnosnom planu", rekao je politički novinar u reformističkim dnevnim novinama.

No, javno mnijenje u Iranu je antiizraelsko u najboljim vremenima, a Iranci su zgroženi uništenjem Gaze i ubistvom više od 33.000 Palestinaca.

Hossein Dehbashi, poznati pisac dokumentarnih filmova o historiji koji je kritičan prema Islamskoj Republici, upozorio je na X da "neuspjeh da uzvrati na svaki udarac samo ohrabruje protivnika da udari jače".

“Predatori prate one koji bježe. Ponekad, mir zahtjeva čvrsto stajanje i borbu”, objavio je on.

Kao i uvijek kada su u pitanju Iran, Izrael i sukob, nuklearna prijetnja je postala dio razgovora.

Vjeruje se da Izrael posjeduje nuklearno oružje, a iranski program nuklearnog razvoja izazvao je nadzor i pritisak Zapada – iako on inzistira da su njegove aktivnosti usmjerene na energiju, a ne na oružje.

Procjenjuje se da Iran ima dovoljno obogaćenog uranijuma da napravi nuklearno oružje za nekoliko sedmica. Khamenei je ranije izdao fetvu protiv razvoja takvog oružja.

"Zabrana proizvodnje nuklearnih bombi može se promijeniti", sugerirao je konzervativni imam Mahdi Ghonche na X.