Iran je započeo proces izvoza robe u Saudijsku Arabiju, rekao je iranski ministar industrije i trgovine, nakon što su dvije zemlje prošlog mjeseca potpisale značajan sporazum o obnavljanju odnosa.

"Početkom trgovine između Irana i Saudijske Arabije, naše kolege u Ministarstvu industrije, rudarstva i trgovine započele su proces izvoza", rekao je Reza Fatemi Amin za iransku državnu novinsku agenciju Islamske republike (IRNA).

Nastavak izvoza uslijedio je nakon dogovora o normalizaciji uz posredovanje Kine koji su Iran i Saudijska Arabija potpisali 10. marta, pri čemu su se dvije zemlje složile da obnove formalne diplomatske odnose i ponovo aktiviraju sigurnosnu saradnju nakon sedmogodišnjeg razlaza.

Dvije strane su se složile da ponovo otvore ambasade i ponovo implementiraju svoj sporazum iz 1998. godine o saradnji u različitim oblastima, uključujući tehnologiju, nauku, kulturu i sport.

Takođe su se složili da poštuju suverenitet jedni drugih i da poštuju princip "nemješanja u unutrašnje stvari".

Dogovor - i učešće Kine - bili su iznenađenje za svijet i označili veliki geopolitički pomak. Bio je to najznačajniji i najuspješniji diplomatski angažman Kine u regionu do sada.

Iran i Saudijska Arabija su godinama ranije razgovarali o pomirenju, kroz niz razgovora uz posredovanje Iraka.

Rijad i Teheran prekinuli su veze 2016. godine, nakon pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra u Saudijskoj Arabiji.