Diplomate iz Irana, Saudijske Arabije i Evropske unije sastali su se po drugi put u manje od mjesec dana u utorak u znak pojačanih napora za smanjenje napetosti na Bliskom istoku dok se Teheran priprema za nastavak pregovora o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Okupljanje u rezidenciji iračkog ambasadora u New Yorku okupilo je "ministre vanjskih poslova i visoke predstavnike" Irana, Saudijske Arabije, Kuvajta, Egipta, Katara, Jordana, Turske, Francuske, EU, Arapske lige i Vijeća za saradnju u Zaljevu

Iranski predstavnici su se također sastali i s ministrima vanjskih poslova Evrope kako bi razgovarali o nuklearnom sporazumu i regionalnim pitanjima na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, gdje su se sve zemlje okupile na godišnjem samitu svjetskih lidera.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je događaj sa arapskim susjedima kao nastavak samita 28. augusta u Bagdadu, koji je bio rijedak forum za službene kontakte između Islamske Republike i Saudijske Arabije od prekida diplomatskih odnosa 2016. godine.

Učesnici su se složili da se ponovo sastanu u Jordanu na za još uvijek neodređen datum, navodi se u saopćenju ministarstva. Ranije u utorak, Iran je rekao da očekuje da će se pregovori sa svjetskim silama o obnovi multinacionalnog sporazuma iz 2015. godine, koji su SAD odustali prije tri godine, uz podršku Saudijske Arabije nastaviti u narednih mjesec dana. Iran kaže da će se nuklearni pregovori nastaviti u sljedećih nekoliko sedmica.

Evropa poziva Iran da ponovo započne pregovore, koji su zaustavljeni nakon izbora u junu, kada je za iranskog predsjednika izabran Ebrahima Raisi. Raisi i njegov američki kolega Joe Biden žele oživjeti šestogodišnji nuklearni sporazum, ali moraju premostiti važne razlike oko načina na koji se vraćaju u potpunosti u skladu s njegovim uvjetima.