Najmanje 22 ljudi je ubijeno, a 50 do 60 ih je ranjeno u masovnoj pucnjavi koja se dogodila u srijedu u gradu Lewistonu u američkoj saveznoj državi Maine.

Informaciju je objavio CNN pozivajući se na više izvora iz policije.

Ured šerifa okruga Androscoggin objavio je dvije fotografije osumnjičenika na Facebooku, rekavši da je u bijegu. Zatražena je pomoć javnosti u identificiranju osumnjičenika na slici, bradatog muškarca u košulji dugih rukava i trapericama koji drži pušku.

NBC je objavio da je prema posljednjim informacijama ubijeno od 15 do 20 osoba. The Guardian piše da je ubijeno 16, dok CNN i dalje tvrdi kako je najmanje 22 ubijenih.

Pucnjava se navodno dogodila u tri različita objekta, uključujući i restoran. O događaju su obaviješteni i predsjednik SAD-a Joe Biden te guvernerka Mainea Janet Mills.

Policija je potvrdila kako je osumnjičeni Robert Card “nedavno prijavio probleme s mentalnim zdravljem”, odnosno da je priznao da čuje glasove i prijetio da će zapucati u bazi Nacionalne garde u gradu Saco. Policija ima informaciju da je Card bio u ustanovi za mentalno zdravlje ovog ljeta, a zatim je pušten. Iz policije Maina navode da je Robert Card certificirani instruktor gađanja iz vatrenog naoružanja i pripadnik rezervnog sastava američke vojske.

Stanovnicima Lisabona i Lewistona rečeno je da se sklone na sigurno, dok se nastavlja potraga za osobom od interesa Robertom Cardom.