U Srbiji su za 13. novembar raspisani izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina. Posebno zanimljiva izborna utrka vodi se u Sandžaku, gdje će se na biralištima izmjeriti pet listi za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Stav u ovoj kampanji donosi razgovore s najznačajnijim akterima ovih izbora, pružajući im prostor da iznesu svoja viđenja, ideje, programe i ciljeve. Ista pitanja postavili smo Huseinu Memiću, nosiocu liste Sandžačke demokratske partije, Esadu Džudžu, nosiocu Bošnjačke liste, i Fuadu Baćićaninu, prvom na listi Bošnjačko jedinstvo. Intervjue objavljujemo po redoslijedu kako su stizali u našu redakciju. Do sada smo dobili odgovore od Huseina Memića i Esada Džudža. Predstavljanje nastavljamo s nosiocem Bošnjačke liste.

Esad Džudžo više od tri decenije prisutan je u društveno-političkom životu Sandžaka, tačnije od samog osnivanja političko nacionalnog pokreta u Sandžaku. Obavljao je najznačajnije funkcije od narodnog poslanika, potpredsjednika Skupštine Srbije, do predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Njegov rad, čini se, upravo je najplodonosniji bio unutar BNV-a, u kojem je vodio mnoge procese koji su rezultirali ostvarivanjem nekih važnih identitarnih prava sandžačkih Bošnjaka unutar pravnog sistema Srbije. Ipak, njegova politička karijera obilježena je i po razlazu sa Sulejmanom Ugljaninom, čiji je bio dugogodišnji saradnik. Zbog toga na ovim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće prvi put izlazi samostalno sa svojom Bošnjačkom listom. Sa Džudžom smo razgovarali o Bošnjačkom nacionalnom vijeću, njegovoj ulozi, planovima i razvoju u narednom četverogodišnjem mandatu.

STAV: Kako ocjenjujete prošli četverogodišnji mandat BNV-a?

DŽUDŽO: Podsjetit ću vas da sam ostavku na mjesto predsjednika BNV dao zbog nemogućnosti da provedem program, za koji smo dobili povjerenje birača i da je, nakon toga, uslijedila moja smjena glasovima vijećnika liste Samoopredjeljenje i liste Vakat je. Od te 2019. godine zaustavljen je proces ostvarivanja prava i sloboda pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice. Taj saziv bavio se samim sobom, povremeno slikanje, čestitke i naravno blagajna. Ja mislim da niže ne može. Raduje najava većine aktera s relaksiranom retorikom i spremnošću za kompromisom i dogovorom.

STAV: Koji su, po Vama, prioriteti u radu BNV-a u naredne četiri godine?

DŽUDŽO: Odvojit ću iz svake oblasti bitne prioritete: usklađivanje naziva ulica, trgova, obrazovnih i kulturnih ustanova, s čime se stalo od 24. juna 2019. godine. Drugo, realizacija već gotovog elaborata o otvaranju departmana Bosnistike na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Treće, formiranja redakcije na bosanskom jeziku na Javnom servisu Radio televizije Srbije, za šta postoji gotov projekat. Četvrto, zaštita kulturnog nasljeđa, a prije svega obnova Gazi Isa-begove džamije u Novom Pazaru.

STAV: Postoje li neki konkretni projekti koje smatrate da je bitno provesti u narednom mandatu?

DŽUDŽO: Za obnovu Prijepoljske musale postoje projekat i adekvatna arheološka istraživanja. Zatim, pod hitno treba vratiti dostojanstvo nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku, koja je za četiri godine pala gotovo za 15 posto učenika u osnovnoj i srednjoj školi. Inicirat ćemo izgradnju “Bošnjačke kuće”, u kojoj će biti smještene sve bošnjačke ustanove, nadalje osnaživanje biblioteke “Vehbija Hodžić” u okviru Centra za bošnjačke studije za otkup svih publikacija izdatih od bošnjačkih i drugih autora, a koje su tematski vezane za Sandžak i koje će biti dobra baza za istraživače i mlade bošnjačke kadrove u njihovoj akademskoj karijeri i napredovanju. Formirat ćemo redakciju za pisanje Historije Sandžaka, koja nam nedostaje. Također, formirat ćemo Institut za zaštitu sandžačke sevdalinke i njenu nominaciju na nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa a potom i za UNESCO listu. Zatim, obnovit ćemo instituciju “Bošnjačke otvorene škole” i kampa za usavršavanje znanja studenata i drugih iz oblasti bosanskoga jezika, bošnjačke književnosti, historije i kulture. Formirat ćemo “Bošnjačku medijsku produkciju” za snimanje dokumentarnih filmova, za šta postoji već dobra građa u Arhivu Centra za bošnjačke studije s više od 850 jedinstvenih video i audio zapisa iz savremene bošnjačke historije i događaja iz bošnjačke kulture.

STAV: Da li BNV treba biti depolitizirano, odnosno da li nosioci najviših funkcija u BNV ne bi trebali biti ujedno i najviši funkcioneri stranaka?

DŽUDŽO: Svakako, primjer za to je i Bošnjačka lista, koja već sada pruža ruku saradnje svima koji žele da rade na realizaciji projekata od interesa za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji. Učinit ćemo što god možemo da okupimo sve nezavisne intelektualce, pripadnike akademske zajednice i nevladinog sektora i tako istjeramo politikante iz ove ozbiljne priče.

STAV: Na kom su stepenu ljudska i manjinska prava Bošnjaka u Srbiji?

DŽUDŽO: Ako gledamo evropske standarde, pa i domaće zakonodavstvo, mi smo daleko od zadovoljavajućeg statusa, bez obzira na to što su učinjeni ozbiljni i duboki koraci u tom smjeru. Radili smo na obnovi i uspostavljanju standarda bošnjačkog sistema vrijednosti. Vratili smo Bošnjake u statističke klasifikacije nacionalnosti i maternjih jezika, ozakonili grb, zastavu i himnu sandžačkih Bošnjaka, ustanovili blagdane i nagrade, održali prvi Javni čas bosanskoga jezika nakon stotinu godina od njegove zvanične zabrane i na koncu uveli cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku, potpuno ravnopravni model s nastavom na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, albanskom, rusinskom i bugarskom jeziku. Ostaje da se uradi još mnogo toga o čemu sam već govorio i zbog čega moramo ulagati u podizanje kapaciteta, pogotovu u mlade kadrove.

STAV: Ko bi trebao činiti većinu u novom sazivu BNV-a? Odnosno, postoji li neka lista s kojom ne bi pravili koaliciju?

DŽUDŽO: Većinu će činiti liste koje osvoje najviše povjerenja bošnjačkog naroda. Bošnjačka lista bit će protiv koaliranja s onim koji ne odustaju da budu remetilački faktor u stvaranju neophodnog konsenzusa, kao i onih koji zloupotrebljavaju vjeru i vjerska osjećanja za stvaranje političkih i društvenih podjela u Sandžaku.

STAV: Kako biste unaprijedili saradnju s matičnom Bosnom i Hercegovinom i njenim institucijama?

DŽUDŽO: Neophodno je jačanje Koordinacije bošnjačkih vijeća, koja je odjednom nestala, moramo napraviti mrežu zajedničkih institucija matične države i bošnjačkih institucija u domovinskim zemljama s ciljem stvaranja svebošnjačkog nacionalnog programa, koji podrazumijeva jačanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, regionalne samouprave Sandžaka po iskustvu najviših evropskih standarda, kao i osnaživanje položaja bošnjačke zajednice u zemljama regiona i povezivanje s bošnjačkom dijasporom, koja jeste veliki i do sada neiskorišteni kapacitet.