Vlada Indonezije poslala je Nizozemskoj popis fosila, nakita i umjetnina za koje tvrdi da su opljačkani tokom kolonijalnog doba te se nada da će biti vraćeni. Među njima je Javanski čovjek, koji se smatra prvim otkrivenim primjerkom Homo erectusa, hominida koji je nastanjivao Aziju.

Lobanja, kao i bedrena kost i kutnjak, koje je iskopao nizozemski liječnik i antropolog Eugene Dubois u kasnom 19. stoljeću, izloženi su u nizozemskom gradu Leidenu. Popis potraživanih komada također uključuje Lombok blago, sastavljeno od dragulja. Popis je lani u julu poslan nizozemskom Ministarstvu kulture, a indonezijska strana sada je javno objavila detalje. Od decembra će nezavisna komisija pregledati porijeklo ovih predmeta, kao i slične zahtjeve koje su poslale vlasti  Nigerije i Šri Lanke, o kojima detalji još nisu objavljeni.

Utvrđivanje porijekla traženih djela ključno je za odlučivanje o njihovoj budućnosti, a glasnogovornici nizozemskog ministarstva kulture ističu da su razgovori s Indonezijom "prijateljski i konstruktivni". U slučaju da su radovi tada bili ukradeni, mogao bi se pokrenuti postupak povrata.

Nizozemski zakon od 2016. zahtijeva analizu kolonijalnih predmeta koje želite ukloniti iz zbirke, s obzirom na njihovu kulturnu vrijednost. Međutim, oni koji su nasilno oduzeti njihovim vlasnicima moraju se bezuslovno vratiti kad god to zatraži područje porijekla. To je 2020. odredilo Vijeće za kulturu, savjetodavno tijelo izvršne vlasti, misleći na Indoneziju, Surinam i bivše teritorije Antila, koji se danas nazivaju Nizozemski Karibi. Prema njihovim izračunima, u nizozemskim nacionalnim zbirkama bilo je oko 450.000 djela kolonijalne umjetnosti. Iako nije sve ukradeno, do 100.000 umjetnina moglo je biti uzeto bez pristanka autohtonog stanovništva koje ih je proizvelo.

Ako ne bude slučajeva pljačke, "vjerovatno je da ćemo nastaviti razgovore na diplomatskom nivou s dotičnom zemljom, a može biti i privremenih transfera, izložbi ili bilo kojeg drugog oblika sasradnje", navode ministarski izvori. Odjel za kulturu priznaje da popis koji je dostavila Indonezija uključuje cijelu Duboisovu kolekciju, a ne samo svod lobanje i druge kosti Javanskog čovjeka. To su hiljade fosila koje je iskopao istraživač i naučnik koji je putovao kao vojni doktor i preselio se na taj otok i takođe na Sumatru.

Od goleme su naučne važnosti, izložene su u Naturalis Museumu, muzeju prirodnih nauka u Leidenu. Lobanja je jedna od atrakcija centra. Među popisom djela koje indonezijska vlada smatra opljačkanima je i riznica Lombok. Iznesena je iz Indonezije 1894. godine, sastoji se od zlatnog i srebrnog nakita, kao i dragog kamenja. Dio je već vraćen u 1977. godine.

Današnja Nizozemska kontrolirala je trgovinu začinima između Evrope i današnje Indonezije između 17. i 18. stoljeća preko East India Company. Nakon što je firma ugašena, nastavili su upravljati teritorijom do 1949. kada je zemlja stekla nezavosnost.

Povratak opljačkane kolonijalne umjetnosti nije samo nizozemski fenomen. Druge evropske zemlje slične prošlosti, poput Francuske, Portugala, Belgije ili Njemačke, posljednjih su godina raspravljale o tome kako se nositi s restitucijom ove kulturne baštine.

Njemačka vlada je u julu prošle godine potpisala sporazum koji omogućuje vraćanje bronze iz drevnog kraljevstva Benin u Nigeriju. Opljačkani od strane Britanaca u 19. stoljeću, dio su najvećeg umjetničkog blaga u Africi i raspoređeni su po nekoliko evropskih muzeja.

Oni su ukrašavali kraljevsku palaču drevnog kraljevstva Benina, smještenog na jugozapadu današnje Nigerije. Godine 2021. Francuska je potvrdila povrat djela koja su ukrale francuske kolonijalne trupe u Beninu.