Odnosi Indije i Kine nastavljaju se pogoršavati nakon najnovijih pokreta snaga Kineske narodnooslobodilačke vojske na granici dugoj više od 3500 kilometara koju dijeli sa susjedom.

U tom kontekstu, indijski ministar vanjskih poslova, Subrahmanyam Jaishankar, otkrio je da vlada mobilizira hiljade vojnika u rasporedu "bez presedana" duž prirodnog planinskog lanca koji razdvaja obje zemlje kao odgovor na ono što ministar vanjskih poslova naziva "invazijom" Kineza.

Jaishankar je priznao da Indija ima “raspoređenu indijsku vojsku na kineskoj granici koju mi nikada nismo imali. To je učinjeno kako bi se suprotstavilo kineskom raspoređivanju, koje je poraslo od 2020."

Kina i Indija imale su kratak rat 1962. koji je završio pobjedom Pekinga i privremenim primirjem koje je dovelo do uspostave onoga što je poznato kao Trenutna linija kontrole (LAC), nestabilnog pojasa koji s vremena na vrijeme postaje poprište sukoba između vojnika dviju susjednih nuklearnih sila. Spor se vrti oko raznih regija Himalaja. Peking polaže pravo na Arunachal Pradesh, koji kontrolira New Delhi, koji zauzvrat polaže pravo na Aksai Chin, kojim upravlja susjedna država.

Kina je nastavila neprijateljstva prije dvije godine, kada su njezini vojnici prešli granicu kako bi zauzeli strateške položaje u spornoj regiji Ladakh. U tim sukobima ubijeno je 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika.

Indija ima otprilike 200.000 vojnika stacioniranih na granici s Kinom i nastavila je slati hiljade vojnika u tu regiju još od krize 2020. godine. Jaishankar je rekao da su indijska vlada i vojska spremni na svaki kineski upad.

Times izvještava da je indijska opozicija optužila vladu Narendre Modija da ne shvata ozbiljno kinesku prijetnju. Rahul Gandhi, čelnik opozicijske Kongresne stranke, rekao je prošle sedmice da Modijeva administracija "spava dok se Kina priprema za rat".

“Vrlo je jasno da se Kina sprema za rat. Vlada pokušava sakriti i ignorirati jasnu prijetnju", rekao je Gandhi nakon sukoba ovog mjeseca.

Parsa Venkateshwar Rao, politički analitičar kojeg je citirao The Times, uvjerava da “granica nije jasno demarkirana na nekim mjestima jer postoje rijeke, jezera i planine i topljenje snijega koji stvaraju siva područja gdje, iznenada, vojnici s obje strane završe sukobljeni licem u lice.“

Indijski ministar odbrane Rajnath Singh prošle je sedmice  optužio Kinu da pokušava promijeniti "status quo" na granici nakon sukoba. Stoga je zatražio od Pekinga da "izbjegne ovu vrstu akcije i da održi mir i spokoj na granici." Sa svoje strane, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Wang Wenbin, istakao je da su "dvije strane uvijek održavale dobru komunikaciju". o pitanjima koja se odnose na granicu „diplomatskim i vojnim kanalima" i zahtijevao da se New Delhi "nađe s Kinom u sredini".