Vlada Indije objavila je početak provedbe zakona o državljanstvu koji je parlament odobrio 2019. godine, a koji dovode u pitanje organizacije za ljudska prava koje ga smatraju diskriminirajućim za muslimansko stanovništvo, budući da daje prednost postupcima za one koji ispovijedaju druge vjere poput kršćana, hindusa ili budista.

Indijsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na društvenim mrežama da se zahtjevi za dobivanje državljanstva mogu početi podnositi od ovog ponedjeljka. Ovim zakonom vlada Narendre Modija namjerava favorizirati one koji su u Indiju stigli iz Afganistana, Bangladeša ili Pakistana prije 2015. godine.

Kontroverzni zakon koji je 2019. usvojila vlada premijera Modija omogućio je indijsko državljanstvo nemuslimanskim izbjeglicama iz susjednih zemalja. Proglašeno je da su Hindusi, Parsi, Siki, Budisti, Jainisti i kršćani koji su pobjegli u većinski hinduističku Indiju iz pretežno muslimanskog Afganistana, Bangladeša i Pakistana prije 31. decembra 2014. godine ispunili uslove za državljanstvo.

Zakon su razne grupe za ljudska prava proglasile “antimuslimanskim”, navodeći da je zajednica isključena iz njegovog usvajanja, postavljajući pitanja o sekularnom karakteru najveće demokratije na svijetu.

Vlasti su negirale da pravilo implicira nazadovanje za muslimansku zajednicu i da je, zapravo, opći cilj zaštititi skupine koje su možda bile žrtve diskriminacije. U tom smislu tvrde da se nikome neće oduzimati nacionalnost. Međutim, rasprava 2019. već je dovela do snažnih sukoba s više od dvadeset smrtnih slučajeva u različitim područjima, posebno na sjeveroistoku.

Glavna ministrica države Bengala, Mamata Banerjee, jedna od najvećih protivnica zakona, najavila je ovog ponedjeljka da neće primijeniti nikakve mjere koje "diskriminiraju", navodi lokalna mreža NDTV.

Modi promovira indijski nacionalizam od dolaska na vlast prije deset godina i njegova je stranka favorit ovogodišnjih općih izbora. Pravilo Citizenship Rules (CAA) kritizirala je tadašnja visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet. Provedba ovog zakona nekoliko sedmica prije općih izbora, zakazanih za april i maj, smatra se pokretom za pothranjivanje osjećaja hinduističkih nacionalista, koji čine osnovu Modijeve vladavine.