Nosilac liste “Pokret za državu” u izbornoj jedinici 9 za Narodnu skupštinu Republike srpske Husein Hodžić, kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu, nedavno je na Herceg televiziji govorio, vjerovali ili ne, protiv svoje koalicije.

Na taj je medijski istup, koji je bio očigledno motiviran ličnom umjesto općom koristi, reagirao Halid Čustović, također kandidat “Pokreta za državu” u istoj izbornoj jedinici, koji je za “Stav” kazao da bi načelo probosanske koalicije “Pokret za državu” trebalo biti međusobno nenapadanje, jer su se okupili oko istog cilja i da u ime tog cilja trebaju sve eventualne nesuglasice rješavati unutar jedne prodržavne kuće.

“To je načelo prekršio Husein Hodžić i meni je to neshvatljivo, pogotovo jer je riječ o nosiocu liste. Ja sam šutio sve vrijeme iako sam od užasnutih Trebinjaca posljednjih sedmica slušao stravične price o ostavštinama Huseina Hodžića. I pazite sada paradoksa – on je nakon skupa pred mojim očima napao moje kolege iz regionalnog ogranka Stranke demokratske akcije, tvrdeći da im zna 'aferime'. Bio sam u šoku. Ne mogu se načuditi tolikom licemjerju aferimdžije. Ne mogu se načuditi ni Semiru Efendiću, predsjedniku Stranke za BiH, što je insistirao na Huseinu Hodžiću. Želim vjerovati da je to zato što nije primio adekvatne informacije s terena”, kazao je Čustović.

Čustović je pozvao Huseina Hodžića da se “skine” sa srpske televizije i da se vrati načelima “Pokreta za državu”, kojem nosi listu u izbornoj jedinici 9. U suprotnom kaže da će biti prisiljeni zaključiti da svojim istupima “u ime velikosrpske politike pljuje u lica svoje braće, u lica povratnika i u lice sestre Begije Smajić”.

Podvlači da nije uzalud spomenuo ovu heroinu iz Srebrenice koja je zaštitno lice Stranke za BiH u manjem bh. entitetu. Zbog nje, zbog same pomisli da je u istoj stranci s Huseinom Hodžićem, ističe da će iz poštovanja tu stati i više ništa ne reći iako bi imao još mnogo.