Jezivo ubistvo Lole, 12-godišnje djevojčice u Parizu, čije je tijelo prošlog petka pronađeno u 19. okrugu glavnog grada, u koferu, potresa Francusku.

Prema izvještajima francuskih medija, 24-godišnja žena alžirskog porijekla, Dahbia B., ostaje u pritvoru jer je osumnjičena kao počinitelj zločina, koji je potakao žestoke reakcije ekstremne desnice. Oni pozivaju na pooštravanje pravila imigracije i to nakon što se doznalo da je Dahbia trebala napustiti Francusku u roku od 30 dana.

U međuvremenu, Macronova vlada kritizira politizaciju događaja. Ministar unutrašnjih poslova Garald Darmanin uvjeravao je u intervjuu za radio RTL da na nekim pozicijama "ima puno nepristojnih", upitan o komentarima tih političara.

Rasprava je u utorak nastavljena i u Skupštini, na sjednici na kojoj sju postavljana pitanja Vladi. Konzervativni zastupnik Eric Pauget (Republikanci) predbacio je ministru pravosuđa, Ericu Dupond-Morettiju, da je zbog "labavosti" vladine imigracijske politike djevojka bila "mučena“, "silovana" i "ubijena" od strane ilegalnog imigranta koji ne bi trebao biti na francuskoj teritoriji.

"Koristiti lijes 12-godišnje djevojčice kao trampolin je sramotno", odgovorio je Dupond-Moretti.

Marine Le Pen je sa svoje strane ispitala premijerku Élisabeth Borne, kazavši da "još jednom" osoba odgovorna za zločin nije smjela biti u zemlji i zatražila hitne mjere od Vlade. “Previše zločina i prekršaja počine tajni imigranti“, rekla je čelnica francuske ekstremne desnice.

U francuskim medijima procurili su detalji koji proizlaze iz izjave glavnog osumnjičenika. Tako regionalni "Sudouest" javlja da je tokom ispitivanja bila hladna prema fotografijama tijela maloljetnice. Le Parisien, sa svoje strane, otkriva da je Dahbia B presrela maloljetnicu prošlog petka: prvo ju je prisilila da se popne na 6. kat jedne od zgrada koje se nalaze na uglu ulica Manin i ulice d'Hautpoul, gdje joj živi sestra.

Tamo je snimljena zajedno s Lolom oko 15.17 sati nadzornim kamerama postavljenim u predvorju zgrade u kojoj su živjeli žrtva i njena porodica. U kući ju je silovala, mučila i ubila. Nakon toga je, uz tijelo djevojčice, kako je sama priznala agentima, popila kahvu, a potom makazama izbola njezino tijelo. Čak je prijavila da je djevojčinu krv stavila u bočicu i popila, iako to nisu mogli potvrditi istražitelji koji u njenom priznanju vide brojne kontradiktornosti. Još jedan sumorni detalj koji je procurio je da je nacrtala "0" i "1" ispod svakog Lolinih stopala.

Nekoliko sati nakon ubistva osumnjičenu je nekoliko svjedoka vidjelo na ulici kako nosi plastični kovčeg. Svojim ponašanjem nikoga nije ostavila ravnodušnim. “Djelovala je malo ludo”, “nestabilno”, rekao je susjed koji ju je sreo.

U jednom trenutku, nakon što je vukla kovčeg niz ulicu, ostavila ga je ispred kafića i ušla u pekaru kupiti kroasan. Zapravo, došla je pitati nekog prolaznika za pomoć da ga odvuče.

Motiv zločina nije jasan. Isprva je, prema riječima same osumnjičene, povezivan sa trgovinom organima, no malo-pomalo istražitelji isključuju tu mogućnost i sve ukazuje na to da je riječ o neopravdanom ubistvu. Zapravo, provode se psihološki i psihijatrijski izvještaji kako bi se pokušalo bolje razumjeti lilnost Dahbije B.

"I ja sam bila silovana i vidjela sam kako moji roditelji umiru preda mnom", objasnila je policiji. A upravo ti elementi otkrivaju njen haotičan životni tok obilježen marginalizacijom i nasiljem.

Rođena u Alžiru u proljeće 1998., Dahbia B. je 2016. legalno stigla u Francusku sa studentskom boravišnom dozvolom. Dvije godine kasnije, 2018., bila je žrtva porodičnog nasilja te je tako postala poznata policiji. Uhapšena je 21. augusta u jer nije imala boravišnu dozvol i bila je prisiljena napustiti zemlju. Budući da nema kriminalni dosje, puštena je na slobodu i imala je trideset dana da se vrati u Alžir. Dahbia B. nije imala dom, posao niti sredstva u trenutku hapšenja.

Jelisejska palača je saopčila da je predsjednik Emmanuel Macron primio roditelje ubijene maloljetnice i prenio im "svu svoju solidarnost i podršku". Krajnje desna organizacija Institut pour la Justice sazvala je demonstracije za četvrtak u Parizu u znak protesta protiv "ubistva Lole i stotina nevinih“.