Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici danas nije usvojilo odluke o proglašenju 16. augusta Danom žalosti u zemlji zbog stravičnog trostrukog ubistva u Gradačcu, potvrdio je za Faktor ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, koji je i bio podnio zahtjev za održavanjem sjednice. Srpski ministri nisu glasali o ovom pitanju.

U Gradačcu se u petak desio monstruozni zločin u kojem je Nermin Sulejmanović ubio svoju suprugu i to prenosio uživo na Instagramu, a potom je ubio još dvije i ranio tri osobe. Na kraju je izvršio samoubistvo.

Podsjetimo, Vada Rs-a donijela je danas, na telefonskoj sjednici, odluku da se 16. august 2023. godine proglasi Danom žalosti u Rs-u zbog tragičnih i nemilih događaja koji su se dogodili u Gradačcu, saopćila je Vlada Ra-a.

Kako je objavljeno, Vlada Rs-a očekuje da istu odluku donese i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

“Tog dana zastave na institucijama će biti spuštene na pola koplja, televizijske i radijske sadržaje, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan potrebno je prilagoditi Danu žalosti” navedeno je u saopćenju.

U Gradačcu je 12. augusta proglašena trodnevna žalost, a u ponedjeljak je Dan žalosti proglašen i u Tuzlanskom kantonu. Vlada entiteta Rs-a za srijedu je proglasila Dan žalosti, dok se Vlada Federacije BiH o ovome još nije odredila.

Brutalna ubistva time su očigledno iskorištena kako bi Rs još jednom iskazao odlike svoje samostalnosti. Ako Vlada Federacije BiH proglasi dan žalosti – što je potpuno izvjesno –, onda ćemo imati još jednu potvrdu rascjepkanosti i nefunkcionalnosti države čiji se partneri u vlasti ne mogu dogovoriti čak ni o tome kako će se odrediti prema ovakvim tragičnim događajima. “Trojka“ time opet pokazuje da je ništa više do jeftino kupljeno oružje u rukama Milorada Dodika.

(Stav / Faktor)