IGK oštro osuđuje dodjeljivanje novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ novinarki Kristini Ljevak. Javnost se još uvijek sjeća da je Ljevak priredila šokantnu uvredu žrtvama, kako genocida u Srebrenici, tako i ostalih zločina koje su počinile srpske snage u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godina. Ona je kao direktorica stajala iza emitovanja sramnog filma “Tužitelj, branitelj, otac i sin“ na javnoj Televiziji Sarajevo 11. jula 2019. godine u kojem se dovode pod znak pitanja presude generalima srpske vojske zbog zločina u Podrinju.

Svojedobno su na ovaj skandal reagirale „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, „Udruženje žrtava i svjedoka genocida“, boračka udruženja, brojni pojedinci i institucije, ali Kristina Ljevak je prkosno ostajala pri svome, ne nudeći niti suosjećanje, niti izvinjenje. Iako je Kristina Ljevak nagrađena zbog svojih radova u 2020. godini, ona bi zbog frapantnog filma trebala trajno biti izuzeta iz konkurencije za bilo koju nagradu koja pledira da bude simbol pozitivnih dostignuća.

Uvažavajući sve navedeno, tražimo od organizatora dodjele priznanja da preispita i povuče svoju odluku. Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira i Civil Right Defenders bi trebali uvažiti činjenicu o količini bola i poniženja koje je Kristina Ljevak nanijela stotinama hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Svi koji se zalažu za antifašističke vrijednosti, a što jeste i borba protiv negiranja genocida i ostalih utvrđenih i presuđenih ratnih zločina, trebaju znati da će nagrađivanje osobe koja u svojoj biografiji ima jedno ovako sramno djelo, uvijek naići na kritike Instituta, žrtava rata, kao i ostalog dijela civiliziranog svijeta. Budite na našoj strani.

Više o Kristini Ljevak na ARHIVI STAVA:

KRISTINA S NEKOLIKO NEPOZNATIH

LJILJANI I ŠEHITLUCI “OUT”, DUGINE BOJE I HOMOSEKSUALCI “IN”