Institut za istraživanje genocida Kanada je poslao peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma o bh. entitetu Republika srpska s više od 27.000 potpisnika gradonačelnicima svih gradova u kojima je najavljena projekcija filma, premijerima i predsjednicima država tih gradova, bitnim političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade, SAD i Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz peticiju poslano je i popratno pismo, kojeg je potpisao Emir Ramić, direktor IGK.

"Šaljemo vam peticiju s potpisima više od 27.000 potpisnika iz 67 država svijeta. Potpisnici javno izražavaju duboku zabrinutost zbog filma bivšeg novinara Sputnjika i voditelja Rusija Danas, srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog, 'Republika Srpska: Borba za slobodu'", navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je kako se danas moramo sjetiti da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin.

"Film Borisa Malagurskog podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Negacija genocida, odnosno negacija države Bosne i Hercegovine je ovjerena ovim filmom. To je još jedan udarac od takozvanog civilizovanog svijeta na žrtve najvećeg zločina u Evropi poslije holokausta, Genocida u Srebrenici", navedeno je u pismu.

Istaknuto je i kako je "film dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu projektanata i izvođača agresije i genocida u BiH".

"Film ovjerava djelo projektanata i izvršilaca genocida u BiH i daje podršku srpskom ekstremizmu čiji je cilj velika Srbija na račun uništenja države BiH. Filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve ne samo Genocida u Srebrenici, već i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta", dodaje se u pismu.

Istaknuto je i kako "BiH, Evropa i svijet, puni preživjelih žrtava i svjedoka strašnih zločina, zaslužuju mnogo bolje od ovog filma".

"Kako se žrtve mogu nadati istini i pravdi pored autora poput Borisa Malagurskog, autora u kome je poražena ljudskost, koji nastavlja zločinačku tradiciju Srpske akademije nauka, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog udruženja književnika, revidirajući historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu u cilju izjednačavanja žrtve i zločina za korist ideje velike Srbije koja još nije poražena? Zato će svaka premijera ovog filma ostati zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji čovječanstva", poručeno je u pismu.

Rečeno je i kako film "promovira negiranja Genocida u Srebrenici kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja, promovira ideju velike Srbije, koja neprekidno rastura BiH i pokušava svim sredstvima da pokaže da je BiH jedna neuspjela država, promovira osamostaljenja entiteta Rs i njegovog ujedinjenja sa Srbijom".

Pozvali su ljude širom svijeta na buđenje u "poremećenom svijetu koji razara ljudski duh i svijest, ostavljajući ljude u konstantnom strahu, gdje neljudi vladaju i laž proglašavaju istinom, zločin smatraju dobrom".

"Postanite svjesni položaja u kojem se nalazimo, da tražimo putove izlaza, da u tome budemo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni. Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog", navedeno je u pozivu.