“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: šerbe od krušaka, piće za prekidanje posta, zatim tučija šehrija, podveleški prijesnac, prženi buredžici, juti ćevab, a za desert ili zahladu smokvara.

ŠERBE OD KRUŠAKA

Evlija Čelebija u Travniku spominje šerbe od krušaka jeribasmi. Vjerovatno je to voćni sok, kao i naprijed navedeni, kome je dodato šećera limunovog soka, leda i mošusa.

TUČIJA ŠEHRIJA

To je čorba koju navodi R. Gradaščević a spravljena je na tučijoj mesnoj vodi (juhi), gusto zasuta šehrijom (vrsta fidelina), podmetena (legirana) slatkim kajmakom i jajem, posuta lokumicama (Iokumićima peksimetićima - vidjeti lokum-čorbu) te je začinjena limunovim sokom.

PODVELEŠKI PRIJESNAC

U Podveležju spravljaju prijesnac na taj način što izmetu (izlupaju) bijelo brašno, vareniku (slatko mlijeko) i jaja, uz dodatak malo soli, te peku pod sačem. Kada se ispeče, preliju ga ljutim (kiselim) mlijekom u koje su istukli koju česnu saransaka (bijelog luka).

PRŽENI BUREDŽICI

Dvije jufke, 30dkg junećeg ili bravIjeg, goveđeg, janjećeg mesa, masnoće za začin i prženje, so, biber, 10 dkg pirinča (riže), 1/2 I kiselog mlijeka, peršunov i celerov list. Jufke se rasuču suhnu i zamašćenom ivicom fildžana (šolje) režu u kolutiće. U međuvremenu se meso isjeca (samelje), doda malo ulja i soli, te izmiješa. Riža se skuha toliko da nabubri. Majdonos i celer lišće se sitno isjecka. Svese to doda mesu, pobiberi i izmiješa. Po jedna kupica dolme (punjevine) se stavlja na svaki drugi kolut jufke. Prvim kolutom jufke se pokrije kolut sa punjevinom i pritiskivanjem krajeva slijepi buredžik. Uzavrije se masnoća na vatri i na vreloj masnoći prže polahko buredžici. Prženi buredžici se vade u zdjelu i zaliju kiselim mlijekom.

JUTI ĆEVAB

Ljuti, odnosno kako se nekada u Sarajevu izgovaralo, juti ćevab, sasvim sitne glavičice luka očiste se i čitave (ucijelo) stave na masnoću, doda soli, paradajza, sitno sjecane mrkve, malo bibera, koji karanfilić, tarčina (cimet u kori). Jače meso (masnije) juneće ili braveće izreže se na zalogaje (oko 4 x 4 cm), poreda po luku, doda sirćeta i malo vode, te ćevabi (dinsta). (Receptura Bahrije Foča - Topčagić Sarajevo).

SMOKVARA

Ime je dobila ili po obliku - oblik sušene presovane smokve, ili po pekmezu od smokava. 1/4 kg masla (masnoće), 3/4 I vode, 1/4 kg šećera brašna koliko je potrebno, polovica od toga pšeničnog griza, koje jaje, malo kukuruzna brašna za natiranje, 1/4 kg pekmeza od smokava (ili šećera) za zaljev. Maslo, voda i šećer se izmiješaju i stave na vatru da provriju, te se doda malo sode bikarbone. Kada je smjesa provrila, skine se s vatre i sipa brašno i pšenični griz u omjeru 1:1/2 sve dok se masa ne zgusne. Zatim se može dodati i koje jaje. Od spravljenog tijesta uz natiranje kukuruznim brašnom formiraju se kolačići u obliku raspljoštene smokve ili elipsastog oblika. Slažu se uzamašćenu tepsiju, preko sredine zarežu nožem te peku. Pečene se izvade i ostave da se hladnu. Za to vrijeme skuha se šerbe i vrućim zalije smokvara, pokrije i pusti da se šerbe upije.