Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su zračne napade na tri jemenske oblasti, uključujući glavni grad Sanu, objavila je danas grupa Husi sa sjedištem u Jemenu. Novinska agencija SABA povezana s Husima objavila je da je “američka i britanska agresija gađala grad Sanu i okolinu u 17 zračnih napada“.

“Američko-britanska agresija pokrenula je dva zračna napada na komunikacionu mrežu u oblasti Qaradha u okrugu Haifan i pokrenula još jedan napad na komunikacijsku mrežu u oblasti Shamir u okrugu Maqbanah u provinciji Taiz“, navodi agencija.

Dodaje se da su dva napada izvedena na farme Al-Har u okrugu Abs u pokrajini Hajjah. Ranije je televizija Al-Masirah, povezana s Husima, objavila da su SAD i Velika Britanija izveli zračne napade u subotu na jemensku prijestolnicu Sanu.

Citiran je neimenovani vojni izvor iz grupe Husi koji je rekao da su "obnovljeni napadi američko-britanske agresije očajnički pokušaj da se spriječi Jemen da pruži operacije podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze". SAD i Velika Britanija još uvijek nisu potvrdile napade.

Husi od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu Izraela ili one kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom. Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih zračnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Husa u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more jedan je od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

(Anadolu Agency)