Vodeći hrvatski dnevnik, zagrebački Jutarnji list, prokomentira je tvit Branka Milanovića, u kojem se jedan od najuglednijih svjetskih ekonomista osvrnuo na “uspjehe tranzicije”.

Milanovićeva objava u osnovi sadrži grafikon s vrlo kratkim komentarom koji prikazuje prosječan rast bruto domaćeg proizvoda 25 tranzicijskih zemalja koje su u drugoj polovini 90-ih godina prošloga stoljeća krenule na put političko-ekonomske transformacije iz jednopartijskih sistema s dogovornom ekonomijeom prema višestranačju i tržišnim ekonomijama.

Za početnu godinu mjerenja bivši glavni ekonomista Svjetske banke uzeo je 1985., jer nju smatra zadnjom godinom "konvencionalnog državnog socijalizma".

“Otužno, ali čak je i BiH u tih 38 godina imala višu stopu realnog rasta od Hrvatske”, konstatira s nevjericom Jutarnji list.

Prema istraživanju Branka Milanovića, ekonomski najuspješnije zemlje tranzicije definitivno su Poljska, Albanija i Bjelorusija, dok su bukvalno tragični gubitnici Ukrajina i Tadžikistan.

BiH se nalazi na 15. mjestu, s prosječnom stopom ekonomskog rasta od 1,6 posto, odmah iza Mađarske a ispred Slovenije, Hrvatske, Srbije, i još desetak drugih evropskih država među kojim je i Rusja.

Prema mišnjelnju Branka Milanovića, BiH je zapravo vodeća država ex Jugoslavije po realnom ekonomskom rastu tokom proteklih 38 godina, od 1985. do 2023. godine.