Danas su se prijepodne s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, sastali šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borel i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakao je za RSE uoči sastanka Vučića i Kurtija da je susret u Ohridu historijska prilika.

Predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je da današnji dijalog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u Ohridu predstavlja jedinstveno sredstvo za konsolidiranje ovih prostora i jačanje evropskih perspektiva Beograda i Prištine.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova ima ogromnu važnost za budućnost i stabilnost, rekao je Kovačevski novinarima.

On je naveo da je danas u odvojenim razgovorima pozdravio Vučića i Kurtija i ukazao im na važnost uspjeha ovih razgovora.

Ohrabrio sam sve strane da budu produktivne, rekao je Kovačevski, izražavajući zahvalnost podršci Washingtona dijalogu i uz ocjenu da prijedlog Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine doprinosi stabilnosti regije.

Kovačevski je naveo da Sjeverna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina današnjih razgovora, jer se pokazala kao pouzdan partner međunarodne zajednice i faktor regionalne stabilnosti.

U članu 4 “evropskog” prijedloga “osnovnog sporazuma Kosova i Srbije”, koji je beogradski Danas dobio diplomatskim kanalima, piše da Srbija i Kosovo polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime. “Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, eksplicitno se navodi u tom članu, što se tumači kao de facto srbijansko priznanje Kosova kao posebne države.

Zajednica srpskih općina se u ovom dokumentu, koji već kruži društvenim mrežama, konkretno ne spominje, već se o njenom osnivanju može zaključiti posredno, preko ostalih članova.

Tako u članu 10 piše: “Obje strane potvrđuju svoje obaveze za provođenje svih prethodnih sporazuma.”

(Izvor: danas.rs)