Nakon višemjesečnog odlaganja Predstavnički dom američkog Kongresa spreman je ovog vikenda održati glasanje o desetinama milijardi dolara američke vojne pomoći Ukrajini i Izraelu. Obje mjere imaju glasne protivnike u Kongresu, međutim, i njihove nade u usvajanje zavise od krhke dvostranačke koalicije za prevazilaženje zastrašujućih proceduralnih i zakonodavnih prepreka.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson rekao je da je odlučan da to pitanje iznese na glasanje, čak i ako bi to moglo dovesti u pitanje njegovu vlast.

Glasanje o Ukrajini bit će pažljivo praćeno u Kijevu, koji je upozorio na hitnu potrebu za novom podrškom svojih saveznika dok Rusija ostvaruje stalne dobitke na bojnom polju. Dom bi trebao glasati o konačnom usvajanju u subotu, a Senat bi mogao odobriti paket već ovog vikenda. Predsjednik Joe Biden se obavezao da će ga potpisati kao zakon.

Johnsonov prijedlog pomoći pruža 60,8 milijardi dolara (49 milijardi funti) Ukrajini, 26,4 milijarde dolara Izraelu i 8,1 milijardu dolara indo-pacifičkom regionu, uključujući Tajvan. Predstavnički dom će glasati o svakoj komponenti pojedinačno, povećavajući mogućnost da će neke komponente biti odobrene, a druge propasti.

Predsjedavajući također iznosi četvrti zakon na glasanje, koji uključuje zahtjev da se kineska kompanija ByteDance oduzme od aplikacije za društvene mreže TikTok, odobrava prodaju zamrznute ruske imovine i uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Kini.

Sve što bude usvojeno bit će spojeno u jedan prijedlog zakona koji će potom morati u cjelini da odobri Senat prije nego što stigne na sto predsjednika. Johnson je također obećao da će uvesti zakon o reformi imigracije koji sadrži odredbe koje favoriziraju konzervativni republikanci u pokušaju da pridobije njihovu podršku za paket pomoći.

Ali izgleda da je malo vjerovatno da će zakon o granici biti usvojen jer bi zahtijevao podršku dvije trećine Predstavničkog doma, izvještava Washington Post.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se sve veći broj republikanaca protivi svakoj novoj pomoći Ukrajini. Neki liberali su protiv vojne podrške Izraelu. Iako ovi osjećaji nisu bili dovoljni da spriječe američki Senat da u februaru donese zakon koji je sadržavao podršku za obje nacije, u Domu je bila druga priča.

Mike Johnson ima neznatnu većinu u Domu, a nekolicina konzervativaca je zaprijetila da će se zalagati za njegovu smjenu ako podrži novu pomoć Ukrajini. Napor, koji predvodi kongresmenka iz Gruzije Marjorie Taylor Greene, za sada ima još dvoje pristalica: Thomasa Massiea iz Kentuckyja i Paula Gosara iz Arizone.

Sve do sada, predsjedavajući nije bio voljan da izazove svoje desničarske kritičare. U srijedu je, međutim, preokrenuo kurs, rekavši da mu je cilj "učiniti pravu stvar i pustiti žetone da padnu gdje mogu".

U međuvremenu, ljevičarski demokrati koji se protive izraelskom vođenju rata u Gazi rekli su da neće dozvoliti da SAD i dalje budu saučesnici u katastrofi ljudskih prava. Izraelski zakon o pomoći sadrži 9 milijardi dolara humanitarne pomoći, što bi moglo pomoći da se pridobiju neke nevoljne demokrate.

Dozvoljavajući odvojeno glasanje o pomoći Izraelu i Ukrajini, Johnson se nada da će omogućiti pojedinim zakonodavcima da glasaju protiv odredbi koje im se ne sviđaju, a da pritom ne potonu cijeli napor.

Zvaničnici Bidenove administracije upozorili su da je situacija u Ukrajini teška. Narodnoj vojsci nedostaje municije, a moral je nizak, kako ruska vojska sve više osvaja. Situacija za izraelsku vojsku je znatno drugačija od situacije za vojsku Ukrajine. Ali Biden je rekao da visokotehnološka protivvazdušna odbrana zemlje - koja je prošla svoj najstrašniji test u napadu iranskih raketa i drona prošlog vikenda - treba da se dopuni.

"Ovo je ključni trenutak", napisao je Biden u članku za Wall Street Journal u srijedu i pozvao Predstavnički dom da djeluje.

Kasno u četvrtak navečer demokrate su se udružile s republikancima u savezu s Johnsonom kako bi osigurali da zakon o pomoći otkloni ogromnu proceduralnu prepreku u Komitetu za kućna pravila uprkos neslaganju u konzervativnim redovima.

U petak ujutro, slična koalicija demokrata i republikanaca koji podržavaju pomoć u punom domu glasala je sa 316 prema 94 za uspostavljanje debate i konačnog glasanja o zakonu u subotu popodne. Ova udobna margina je snažan pokazatelj da je velika dvostranačka većina u komori na putu da odobri paket.

Podrška demokrata bi također mogla Johnsona politički spasiti, jer bi njihova strategija zaobilaženja tvrdokornih konzervativaca njegove stranke da bi usvojili zakone mogla da ih navede da ispune svoje prijetnje da će natjerati glasanje o njegovoj smjeni.