U Egiptu danas započinju najnoviji pregovori koji imaju za cilj prekid vatre u Gazi. Pregovori su zakazani nakon što su zvaničnici Ministarstva zdravlja izvijestili o sve smrtonosnijem bombardiranju u gotovo petomjesečnom ratu.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je za AFP da će delegacija palestinske grupe razgovarati s posrednicima o prijedlogu za šest sedmica primirja nakon što je američki zvaničnik rekao da je Izrael "manje-više prihvatio" njegove uvjete.

Izaslanici Sjedinjenih Država, Katara i Hamasa stigli su u Kairo, izvještavaju državni mediji, dok je za stanovništvo u Gazi od životne važnosti da se primirje postigne prije Ramazana, mjeseca posta muslimana koji počinje 10, odnosno 11. marta.

Zvaničnik Hamasa je rekao da bi to, ako Izrael ispuni svoje zahtjeve - koji uključuju vojno povlačenje iz Gaze i pojačanu humanitarnu pomoć - "utrlo put za sporazum u narednih 24-48 sati".

Ministarstvo zdravlja u ratom pogođenom Pojasu Gaze saopćilo je da je najmanje 90 Palestinaca ubijeno u posljednja 24 sata, uključujući 14 članova porodice čija je kuća u južnom izbjegličkom kampu Rafah pogođena. Također, portparol Ministarstva Ashraf al-Qudra rekao je da je najmanje 16 djece umrlo od neuhranjenosti posljednjih dana, dok se "glad širi na sjeveru pojasa".

Najveći saveznik Izraela Sjedinjene Države počele su u subotu ispuštati pomoć iz zraka u ratom opustošenu i opkoljenu Gazu, u koju humanitarna pomoć kopnenim putem ulazi sve teže. Zvaničnik Hamasa rekao je da će grupa zahtijevati "ulazak najmanje 400 do 500 kamiona dnevno" koji prevoze hranu, lijekove i gorivo u sklopu sporazuma o primirju.

Američki zvaničnik, govoreći novinarima kasno u subotu, rekao je da "postoji okvirni dogovor" za prekid vatre koji su "Izraelci manje-više prihvatili". Izrael, međutim, tek treba da potvrdi da je prihvatio plan primirja, a još se na zna da li će njihova delegacija prisustvovati pregovorima u Kairu.

Osama Hamdan, zvaničnik Hamasa sa sjedištem u Libanu, rekao je za katarsku televiziju Al-Araby da grupa insistira na potpunom, a ne na "privremenom", prekidu vatre i na "prekidanju agresije na naš narod".

Američki vojni avioni padobranom su spustili "preko 38.000 obroka" u Gazu, saopćila je američka Centralna komanda, pridruživši se nekoliko arapskih i evropskih vlada koje su izvršile spuštanje iz zraka od novembra. Ali zvaničnici i humanitarne grupe kažu da takve operacije ne mogu zamijeniti pomoć koja dolazi kopnom.

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je zabrinutost zbog "alarmantne razine akutnog nedostatka hrane", što je naglašeno posebno nakon što su izraelske snage ubile preko 100 Palestinaca dok su čekali da dobiju hranu iz humanitarne pomoći.

U saopćenju od subote, Vijeće je naglasilo "potrebu da se preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu civila" i pozvalo "strane u sukobu da dozvole, olakšaju i omoguće neposrednu, brzu, sigurnu, kontinuiranu i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći u velikom obimu ".

(The New Arab)