Hrvatski narodni sabor (HNS BiH) još jednom izražava zadovoljstvo zbog brze uspostave i funkcioniranja vlasti u Bosni i Hercegovini, čime su napokon pokrenuti najvažniji razvojni ekonomski projekti i reformski procesi u korist svih konstitutivnih naroda i drugih građana ove zemlje, saopćeno je iz HNS-a, piše Faktor. 

- Zahvaljujući naporima hrvatskih političkih predstavnika na svim nivoima potpisan je historijski dokument: Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine, kako na federalnom tako i na državnom nivou. Uspostava vlasti u rekordno kratkom razdoblju, fleksibilnost i spremnost za predvođenje ključnih procesa mogu se smatrati historijskim rezultatom za Federaciju i BiH.

HNS BiH iznova ističe i potpunu opredijeljenost za jačanje energetske diverzifikacije i sigurnosti BiH. U skladu s tim, projekt Južne interkonekcije predstavlja strateški energetski pravac kako hrvatskoga naroda tako i Bosne i Hercegovine u cijelosti. Vijeće ministara BiH je svojim zaključcima naznačio žurnost što bržeg kretanja u postizanju zakonskih rješenja nadležnih institucija. Isto je učinjeno i tokom zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

 - Zahvaljujući naporima hrvatskih političkih predstavnika na svim nivoima potpisan je historijski dokument: Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine, kako na federalnom tako i na državnom nivou. Uspostava vlasti u rekordno kratkom razdoblju, fleksibilnost i spremnost za predvođenje ključnih procesa mogu se smatrati historijskim rezultatom za Federaciju i BiH. HNS BiH iznova ističe i potpunu opredijeljenost za jačanje energetske diverzifikacije i sigurnosti BiH. U skladu s tim, projekt Južne interkonekcije predstavlja strateški energetski pravac kako hrvatskoga naroda tako i Bosne i Hercegovine u cijelosti. Vijeće ministara BiH je svojim zaključcima naznačio žurnost što bržeg kretanja u postizanju zakonskih rješenja nadležnih institucija. Isto je učinjeno i tokkom zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Opredijeljenost HNS-a svojim zapadnim partnerima i saveznicima te postizanju punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u ostaje trajna i neupitna - navodi se u saopćenju HNS-a na čijem je čelu Dragan Čović.

Ovo je saopćenje uslijedilo dan poslije nakon što je američki ambasador u BiH Michael J. Murphy u svom jučerašnjem komentaru o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini uputio oštru kritiku Draganu Čoviću kazavši da HDZ blokira put ka evropskim integracijama i energetskoj sigurnosti.

- Bosna i Hercegovina se nalazi na energetskoj raskrsnici, a HDZ BiH blokira put ka evropskim integracijama i energetskoj sigurnosti. Ova opstrukcija sada prijeti da uništi svaki tračak nade za energetsku diverzifikaciju, da onemogući otvaranje novih radnih mjesta koje ovaj projekat sa sobom nosi, te ograniči ekonomski rast u Federaciji BiH. Izbor je jasan: učiniti što je ispravno za građane Federacije i BiH ili staviti lične interese ispred interesa građana. Koji put će Dragan Čović izabrati? Ako izostane brza reakcija, to će biti jasan signal i BiH i međunarodnoj zajednici šta su tačno prioriteti za Dragana Čovića - poručio je Murphy.