Hassan Nasrallah, vođa Hezbollaha, u svom trećem obraćanju javnosti nakon početka izraelske agresije na Pojas Gaze 7. oktobra 2023. godine, odao je počast "mučenicima" koji su nedavno pali, posebno članu političkog boraoa Hamasa Salehu el-Arouriju, rekavši: "Vaša krv, vaše žrtve (...) imat će pozitivne posljedice na Palestinu, Libanon, Irak, Siriju, Jemen i cijelu regiju."

“Organizacije otpora djeluju neovisno jedna o drugoj, svaka u svojoj zemlji. Međusobno se savjetujemo, ali svako odlučuje na temelju svojih interesa i interesa svog stanovništva. Kada sam rekao da je operacija Al-Aqsa Floods 7. oktobra bila palestinska operacija koje mi nismo bili svjesni, to nije bilo da se distanciramo od te operacije. Najveći izazov za Osovinu otpora posljednjih mjeseci bila je operacija 'Al-Aqsa Floods. Od prije tri mjeseca do danas imali smo šehide, žrtve, raseljene porodice, štete, razaranja, opasnosti... Ali i otpor, hrabrost, borbenost, prkos, gubici u neprijateljskim redovima i odbijanje predaje. Palestinsko pitanje bilo je zaboravljeno, ali sada je oživljeno, a Izrael nije uspio iscrpiti Palestince... Porasla je podrška otporu unutar palestinskog stanovništva, kao I u regiji", kazao je Nasrallah.

Dodao je da otpor u Libanonu, 8. oktobra, kada je otvoren južni front, nije zaustavljen. Danas je spremniji nego ikad.

“Ono što se događa u Gazi pokazalo je da međunarodna zajednica i međunarodno pravo ne mogu zaštititi stanovništvo. Oni ne mogu zaštititi nikoga. Zapamtite ovo. Ako ste jaki, izazivate poštovanje drugih. Vaša snaga i vaši projektili su ti koji vas štite. Ono što se dogodilo od 7. oktobra do sada, i što će se dogoditi u budućnosti, oslabilo je Izrael i stavilo ga na put izumiranja. Niko to neće moći odbraniti. A što se tiče arapskih prijestolja, neka se prvo zaštite. Kada smo otvorili frontu u Libanonu, učinili smo to kao podršku našem potlačenom narodu u Gazi. Međutim, ova poštena akcija je uzela u obzir našu stratešku viziju i potrebu za potporom u Gazi, a također i poteškoće u Libanonu. Danas se Izrael boji za svoju egzistenciju. Pozvao je svoje rezerve i upotrijebio svo oružje, a pozvao je i Amerikance u regiji u pomoć. Izraelci smatraju da je to prilika da se stane na kraj Hezbollahu u Libanonu, tvrdeći da ih svijet trenutno podržava. Međutim, otpor je lišio Izrael elementa iznenađenja otvaranjem fronta. Ono što je do sada spriječilo Izrael da vodi rat u Libanonu je snaga koja postoji u Libanonu. Ono što se jučer dogodilo u južnim predgrađima vrlo je opasno. Ovo je prvi put da se ovako nešto dogodilo od 2006. godine. Borimo se na frontu proračunato. Ali ako neprijatelj razmišlja o ratu protiv Libanona, naša će bitka biti bezgranična, bez pravila. Znaju na što mislim. Ne bojimo se rata. Oni koji misle s nama ratovati, požalit će. Rat s nama će imati vrlo visoku cijenu. Jučerašnji zločin neće proći nekažnjeno”, rekao je Nasrallah.

"Ako se povede rat protiv Libanona, interes Libanona bit će da ide u rat do kraja, neobuzdano."

Kako izvještava libanonski L’Orinet Today, dok je Nasrallah držao govor južna predgrađa bejruta nadlijetali su borbeni avioni, pretpostvalja se, izraelski.

Ubistvo visokog dužnosnika Hamasa Saleha al-Arourija u bejrutskom predgrađu Dahieh izazvalo je šok u cijelom Libanonu, gdje je sukob s Izraelom do sada bio uglavnom ograničen na pogranična područja.

Arouri je bio zamjenik predsjednika političkog biroa Hamasa i jedan od osnivača njegovog oružanog krila, Brigade al-Qassam. Njegovo ubistvo u Dahiehu, gustoj rezidencijalnoj četvrti koja također služi kao uporište libanonske skupine Hezbollah, označava značajnu eskalaciju na libanonskom poprištu trenutnog izraelskog rata protiv Gaze.

Budući da Hezbollah obećava "odgovor i kaznu" za napad, mnogi strahuju da će Libanon biti uvučen u pravi rat.

Izrael, iako ne preuzima odgovornost za napad, navodno se priprema za osvetu Hezbollaha, za koju stručnjaci očekuju da će biti značajna.