Iako je nakon proglašenja izbornih rezultata uspostavljena parlamentarna većina Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, formiranje izvršne vlasti, odnosno kantonalne vlade, još je na čekanju. Izborni prag za ulazak u kantonalnu skupštinu prešlo je devet stranaka. Njih šest – BHI-KF, SDP, DF, NiP, NES i NS –  uspostavilo je još u novembru parlamentarnu većinu s ukupno 18 zastupnika, koliko zapravo iznosi potrebni minimum, budući da Skupštinu ovog kantona čini 35 zastupnika.

Uspostavljanje koalicije između “Osmorke” i HDZ uvjetovalo je uključivanje ove stranke u izvršnu vlast Zeničko-dobojskog kantona, što nije dobro primljeno među nekim članovima skupštine većine u ovom kantonu.

Hašim Mujanović, gradonačelnik Zavidovića i funkcioner NES-a, jedan je od protivnika dogovora s HDZ-om na kantonalnoj razini. On je svojom objavom na Facebooku doveo u pitanje postojanje većine u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno ništavnim proglasio dogovor Šestorke i HDZ-a da formiraju novu Kantonalnu vladu.

“U namjeri da za Grad Zavidovići osiguramo nastavak dobre saradnje sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona iz proteklog mandata pristupio sam pregovorima i dogovorima s koalicionim partnerima za sastav novog saziva ove Vlade. Bio sam u ulozi glavnog pregovarača ispred Narodnog evropskog saveza, te sam poštovao opredjeljenje i uputstva viših organa stranke. Sa drugim političkim subjektima usaglasili smo stavove, te smo na osnovu višednevnih pregovora i dogovora potpisali koalicioni sporazum sa još pet stranaka”, napisao je na početku svoje objave Mujanović tvrdeći da je potpisana programska koalicija podrazumijevala “da se u novoformiranu skupštinsku većinu i u novi saziv Vlade Zeničko-dobojskog kantona ne uvode drugi politički subjekti bez saglasnosti svih političkih stranaka potpisnica programske koalicije”.

Mujanović smatra da je HDZ u skupštinsku većinu HDZ uveden “nečijom samovoljom”, “bez koncenzusa svih političkih partnera” i konsultacija te da je time sporazum šest stranaka postao nevažeći.

“Cijeneći dobre rezultate Ministrice Azre Sinanović iz mandatnog perioda 2019. - 2022. godine, te imajući u vidu da je Gradska organizacija NES-a Zavidovići dala prijedlog da Azra Sinanović bude ministrica i u novom sazivu Vlade Zeničko-dobojskog kantona podržavao sam taj stav i nastojao da u Vladi Zeničko-dobojskog kantona imamo ministricu koja je u potpunosti odgovorila povjerenom amanetu i brinula o potrebama građana Zavidovića. Azra Sinanović je zajedno sa stranačkim kolegom i skupštinskim zastupnikom iz prethodnog mandata Samirom Karahasanovićem doprinijela uvećanju Budžeta Grada Zavidovići za nekoliko miliona konvertibilnih maraka. Gradska organizacija NES-a Zavidovići predložila je i mene za poziciju ministra ali sam se zahvalio na povjerenju i ostao na poziciji gradonačelnika, iako je pozicija ministra veoma primamljiva”, navodi Mujanović otkrivajući zatim da je došlo do sukoba i samovolje i unutar NES-a.

“Iznenađen sam činjenicom da je na poziciju ministra iz Zavidovića, ispred Narodnog evropskog saveza, predložen Samir Šibonjić. Samir Šibonjić nema podršku Gradske organizacije NES-a Zavidovići, nema podršku Kantonalnog odbora i Regionalnog odbora, niti je imao moju podršku u svojstvu pregovarača.  Njega je na ovu poziciju predložio Predsjednik stranke Narodni evropski savez Nermin Ogrešević samovoljno”, otkriva gradonačelnik Zavidovića neke od razloga raskola u svojoj stranci objašnjavajući da je nezadovoljan stranačkom kadrovskom politikom odstupio  s pozicije glavnog pregovarača. Na njegovo mjesto predsjednika NES-a imenovao je upravo Samira Šibonjića.

“Ukoliko se imenuje ministar ispred Narodnog evropskog saveza u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, ne uvažavajući stavove Gradske organizacije NES-a Zavidovići i Kantonalnog odbora stranke podnijet ću ostavku na sve pozicije i na članstvo u Narodnom evropskom savezu a o svom daljem političkom djelavanju konsultovat ću se sa najbližim saradnicima i prijateljima”, najavio je Mujanović dodavši da to neće utjecati na formiranje eventualne nove većine u Gradskom vijeću Zavidovića.