Politički šef palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh doputovao je u Saudijsku Arabiju, u prvu posjetu kraljevstvu nakon nekoliko godina, javlja Anadolija.

Haniyeh, koji je sletio u kraljevinu kasno u ponedjeljak, u pratnji je delegacije na visokom nivou u kojoj je bivši politički šef Khaled Meshal, rekao je izvor iz Hamasa za Anadoliju.

Delegacija Hamasa će razgovarati sa saudijskim zvaničnicima o najnovijim dešavanjima u Palestini i odnosima palestinskog pokreta i Saudijske Arabije, rekao je izvor.

"Hamas želi da održi uravnotežene veze sa svim arapskim i islamskim zemljama na način koji služi palestinskoj stvari i narodu", dodao je izvor.

Haniyehova posjeta poklapa se sa službenom posjetom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji je u ponedjeljak stigao u Saudijsku Arabiju.

Još nije poznato da li će se Abbas i Haniyeh sastati tokom posjete Saudijskoj Arabiji.

Posljednja posjeta Hamasa Saudijskoj Arabiji bila je 2015. godine kada se bivši vođa grupe Khaled Meshal sastao s kraljem Salmanom bin Abdulazizom i visokorangiranim saudijskim zvaničnicima.

Saudijski sud je u avgustu 2021. godine osudio 69 palestinskih i jordanskih državljana na različite zatvorske kazne zbog optužbi za veze s Hamasom.

Zvanični Rijad je oslobodio većinu zatočenika posljednjih mjeseci, uključujući i predstavnika Hamasa Mohameda al-Khudarija.