Lažne vijesti na društvenim mrežama mogle bi biti okidač da štediše krenu u masovno podizanje štednje iz banaka, upozorio je danas u obraćanju medijima guverner Njemačke centralne banke (Deutsche Bundesbank) Joachim Nagel, založivši se za praćenje javnih objava na internetu, piše Deutsche Welle. 

To bi supervizorima omogućilo da pravovremeno utvrde prijeti li opasnost masovnog podizanja štednje, rekao je Nagel u razgovoru za medijsku kuću Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Ako veliki broj štediša istovremeno odluči povući štednju iz banke, to može u najgorem slučaju dovesti do njene propasti.

- Masovno povlačenje depozita iz američkog Silicon Valley banke (SVB) u martu ove godine pokazalo je da moramo biti sposobni brzo reagirati - naglasio je njemački guverner. "Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz SVB-a i postavlja se pitanje mogu li sličnu reakciju izazvati i lažne vijesti."

On dodaje i da u Južnoj Koreji radna skupina bankovnog regulatora već sistemski prati objave na društvenim medijima kako bi, po po njegovim riječima, uočili prve znakove da se nešto sprema.

- Trebali bismo razmotriti tu mogućnost i u Evropi. Ne smijemo se opustiti, moramo sve dobro analizirati i fokusirati se na 'mrtve uglove' u nadzoru tržišta - zaključio je guverner Centralne banke Njemačke, Joachim Nagel.