Društvo | 02.11.2021.

Okupacija u 18 slika

“Groblje srpskih tenkova”

Među komentatorima na Facebooku “Stava” veliki je broj osoba iz Srbije koji negiraju uspjehe Armije RBiH tvrdeći da Amir Hasanović u svojim tekstovima objavljenim u “Stavu” preuveličava gubitke VRS-a. Tvrdi se da ljudski gubici agresorske strane nisu bili tako veliki ali i da su izmišljene priče o masovnom uništenju tenkova i drugih oklopnih vozila koje je Jugoslavenska narodna armija ostavila Karadžićevim pobunjenicima. Tim povodom objavljujemo prilog za album “Groblje srpskih tenkova”.

R.I.

Posljednjih nekoliko mjeseci Stav je zatrpan komentarima na serijal tekstova Amira Hasanovića objedinjenih pod naslovom “Zapisi između ratova”. U ovim zapisima autor, nekadašnji borac Armije Bosne i Hercegovine, opisuje doživljaje iz vlastitog četverogodišnjeg iskustva odbrane Bosne i Hercegovine od agresije.

Hasanović je u rat ušao kao maloljetnik, da bi s vremenom postao prekaljeni borac koji je prošao gotovo sva ratišta Drugog korpusa Armije R BiH. U saradnji sa Stavom, a držeći se načela da “ostaje samo ono što je zapisano”, Hasanović je svoje ratne bilješke pretočio u tekstove koji će uskoro biti prošireni i objedinjeni u knjigu.

Među komentatorima na Facebooku veliki je broj osoba iz Srbije koji negiraju uspjehe Armije RBiH tvrdeći da autor preuveličava gubitke VRS-a, JNA, paravojnih i vojnih formacija iz Srbije te njihovih pomagača iz Rusije i Grčke. Tvrdi se da ljudski gubici agresorske strane nisu bili tako veliki ali i da su izmišljene priče o masovnom uništenju tenkova i drugih oklopnih vozila koje je Jugoslavenska narodna armija ostavila Karadžićevim pobunjenicima.

Tim povodom Hasanović je sabrao i objavio na Facebooku samo neke od fotografija kao prilog za ratni album “Groblje srpskih tenkova” koje i mi ovdje objavljujemo.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Propalestinski protesti na univerzitetima u SAD-u traju uprkos policijskim intervencijama i hapšenjima

ZLOČIN NA DANAŠNJI DAN: Guernica, kraj i početak demokratije

Strava i užas: Zvaničnici Gaze sumnjaju u krađu organa iz tijela pronađenih u masovnim grobnicama

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije