I ovog su ljeta milioni Evropljana mogli doživjeti ugodnu stranu Grčke: sunce, plaže i gostoprimstvo. Grčka je s razlogom jedno od omiljenih turističkih odredišta.  Što možda pomaže objasniti zašto se čini da vlade u drugim evropskim prijestolnicama rado previđaju neugodnije aspekte svog partnera iz EU. Evropska komisija i razni sudovi već su dugo usredotočeni na eroziju demokratije u Mađarskoj i Poljskoj. Ali do sada, čini se da niko u Bruxellesu, Berlinu ili Parizu nije bio posebno zabrinut što Grčka, pod vodstvom premijera Kyriakosa Mitsotakisa, također sve više klizi prema autokratiji, komentar je u posljednjem broju Spiegela.

Mitsotakis se predstavlja kao liberalni reformator koji je poboljšao finansijske i ekonomske izglede svoje zemlje. Ali on baš i ne voli govoriti o bezbrojnim kršenjima zakona koje su grčki državni službenici počinili.

Posebno u migracijskoj politici, grčka je vlada u biti ukinula međunarodno i evropsko pravo. U posljednje dvije godine grčko sigurnosno osoblje presrelo je hiljade izbjeglica i nasilno ih prisililo da se vrate u Tursku. Također su koristili druge migrante kao robove kako bi pomogli u tim ilegalnim povratcima. U drugim slučajevima, grčki zvaničnici odvukli su tražitelje azila na more i ostavili ih na nesigurnim splavovima na napuhavanje.

Gotovo nikad grčki zvaničnik nije prisiljen odgovarati za zločine počinjene na granicama zemlje. Nasuprot tome, često se događa da oni koji dokumentiraju takve zločine budu pod velikim pritiskom.

Na primjer, nevladina organizacija Josoor, grupa koja je provela dvije i po godine pomažući žrtvama povratka, nedavno je obustavila rad nakon mjeseci maltretiranja od strane grčkih agencija. Članovi drugih humanitarnih organizacija progonjeni su kao krijumčari migranata. A novinara Spiegela Giorgosa Christidesa nazvali su turskim agentom u provladinim grčkim medijskim kućama.

Nakon što je Spiegel prošle sedmice objavio izvještaj o tome da grčki zvaničnici odbijaju pružiti bilo kakvu pomoć petogodišnjoj sirijskoj djevojčici koja umire na otoku u rijeci Evros, koja označava dio tursko-grčke granice, vlada u Atini odbila je svaku kritiku. Umjesto toga, napali su Christidesa zbog navodnog korištenja ilegalnih metoda za uspostavljanje kontakta sa žrtvinim roditeljima. Upravo je ovakva vrsta prebacivanja krivice postala uobičajena praksa u Ateni.

Grčka sebe vidi kao mjesto rođenja demokratije. Mitsotakis se, međutim, sve više odlučuje za metode koje najčešće koriste autokrati. On i njegovi ljudi pretvorili su prevaru u centralni stub svoje strategije vodstva. Spiegel i drugi mediji prikupili su opsežnu dokumentaciju o nezakonitim mjerama vraćanja koje je počinila Grčka.

Evropska agencija za borbu protiv korupcije potvrdila je istinitost izvještaja. Pa ipak, grčka vlada nastavlja besramno insistirati na tome da ne provodi povratne mjere.

Čineći to, Atina je degradirala temelje na kojima se odvija istinski demokratski diskurs. Na Indeksu slobode medija koji sastavljaju Reporteri bez granica, Grčka je sada na posljednjem mjestu među zemljama članicama EU. U istraživanju Reutersa, samo sedam posto Grka kaže da su mediji u njihovoj zemlji slobodni.