Građani Kosova u nedjelju, 17. oktobra, izlaze na birališta kako bi na redovnim lokalnim izborima izabrali nove gradonačelnike i odbornike u 38 općina, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasat će se na 883 biračkih centara s ukupno 2.477 biračkih mesta.

Moguća druga runda za izbor gradonačelnika, ukoliko nijedan kandidat u prvom krugu ne osvoji više od 50 posto glasova, bit će održana 14. novembra. Općinska vlast se bira na četvorogodišnji mandat.

Na lokalnim izborima učestvuje 90 političkih subjekata, od toga su 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata. Među njima su i tri politička subjekta iz turske zajednice na Kosovu.

Za gradonačelnike u 38 općina takmiči se ukupno 166 kandidata, od kojih su 13 žene, dok se za općinske odbornike prijavilo nešto više od pet hiljada kandidata.

Tridesetodnevna kampanja počela je 16. septembra i završava se 15. oktobra u ponoć. Kampanja je više vođena u TV studijima i putem društvenih mreža, a manje na terenu s građanima, zbog aktuelnih mjera protiv širenja pandemije COVID-19.

Glavna obećanja političkih partija i njihovih kandidata odnose se na reguliranje saobraćaja, poboljšanje infrastrukture i usluga, reguliranje ilegalne gradnje, povećanje broja vrtića i škola, proširenje zelenih površina i drugo.

Glavna dilema pred lokalne izbore jeste da li će Pokret Samoopredeljenje, Albina Kurtija, koji je na parlamentarnim izborima 14. februara ove godine osvojio više od 50 posto glasova, ponoviti taj rezultat. Mnogi veruju da bi za Samoopredeljenje problem mogao da predstavlja drugi krug za izbor gradonačelnika, ukoliko ga bude, kada se obično opozicija okupi oko drugoplasiranog kandidata.

U Prištini, prema istraživanjima javnog mnijenja, glavni favorit je Arben Vitia, kandidat Samoopredeljenja i donedavni ministar zdravlja Kosova, dok mu je najozbiljniji protiv kandidat Perparim Rama, kandidat Demokratskog saveza Kosova (LDK), inače nestranačka ličnost i arhitekta svetskog renomea, koji predstavio detaljan plan urbanističkog uređenja grada.

Za trku u glavnom gradu Kosova Demokratska partija Kosova (PDK) je kandidirala Urana Ismailija, također bivšeg ministra zdravlja Kosova, dok je Alijansa za budućnost Kosova (AAK) kandidirala Dauta Haradinaja, brata Ramusha Haradinaja.

Bitka između Samoopredeljenja i LDK-a očekuje se i u Prizrenu, drugom po veličini gradu na Kosovu, između dosadašnjeg gradonačelnika Mytahera Haskuke i Antona Qune, bivšeg ministra odbrane poznatog i po tome što je bio jedan od istaknutih komandanata Oslobodilačke vojske Kosova. Kandidat PDK-a je Haqir Totaj, a među osam kandidata za gradonačelnika Prizrena je i Ćemalj Smailji u ime bošnjačke Nove demokratske stranke.

U Južnoj Mitrovici se borba vodi između aktuelnog predsjednika Agima Bahtirija, kandidata Samoopredeljenja i Bedri Hamze iz Demokratske partije Kosova, bivšeg ministra finansija Kosova.

LDK je od Samoopredeljenja izgubio svoj dvadesetogodišnji bastion Podujevo na vanrednim izborima za tu općinu 2020. godine, pa se i u toj općini očekuje borba između te dvije partije.

Očekuje se na čelu Uroševca ostane Agim Aliu iz PDK-a, Đakovice Ardian Gjini iz AAK-a i Peći Gazmend Muhaxhiri iz LDK-a.

Kao i na prošlim izborima, kandidati Srpske liste, koju podržava zvanični Beograd, imaju najviše šansi da pobijede u deset općina sa srpskom većinom. Jedini ozbiljan rival Srpskoj listi i to u općini Gračanica mogao bi biti Branimir Stojanović, bivši član Srpske liste, a sada nezavisni kandidat.

Prema konačnom spisku birača, koji je potvrdila Centralna izborna komisija, na lokalnim izborima pravo glasa ima 1.885.448 birača ili 90.586 birača više u odnosu na prijevremene izbore za Skupštinu Kosova koji su održani 14. februara ove godine.

Nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 14. februara s biračkog spiska uklonjena su imena 18.252 preminula birača, dok je 1.158 osoba uklonjeno s ovog spiska jer su se u međuvremenu odrekle kosovskog državljanstva.

Broj kandidata koji su se uspešno registrirali kao birači van Kosova je 15.532. Period glasanja putem pošte počeo je 15. septembar i završava se 15. oktobra. Tokom ovog perioda, svi podnosioci prijava koji su se uspešno registrirali kao birači van Kosova imaju pravo glasanja putem pošte.

Štampanje glasačkih listića za izbore za gradonačelnika i izbore za Skupštine općina vršeno je u štampariji dokumenata visoke bezbjednosti, Cetis, u Celju, u Sloveniji.

Pored domaćih posmatrača, lokalne izbore će na poziv predsjednice Kosova posmatrati po treći put i posmatrači Evropske unije, u okviru Misije za posmatranje izbora (EOM).

Ovo su sedmi izbori za Skupštine opština od završetka rata na Kosovu juna 1999.godine. Prethodni su održani 2000, 2002, 2007, 2009, 2013. i 2017. godine.

Predsjednici općina ili gradonačelnici prvi put su neposredno na izborima birani 2007. godine. Gradonačelnici su na redovnim izborima birani i 2009, 2013. i 2017. godine.