Oko 200 kilometara od pakistanske prijestolnice Islamabada, nalazi se grad Dara Adam Khel, koji je više od 150 godina poznat kao centar ilegalne trgovine oružjem u ovom dijelu svijeta.

Razne vrste vatrenog oružja proizvedenog u kućama i radionicama širom grada prodaju se u više od 2.000 prodavnica.

Procjenjuje se da je više od 25.000 ljudi uključeno u proizvodnju oružja, uključujući pištolje, specijalizovane puške i automatske puške.

Oružani sukobi u regionu i nedostatak državne vlasti do 2018. godine odigrali su veliku ulogu u porastu ilegalne trgovine oružjem u gradu.

Pištolj može biti jeftiniji od mobilnog telefona u Dara Adam Khel, gdje se cijena velikog dijela imitacija pušaka kreće oko 160 dolara. Imitacija AK-47, jednog od najtraženijih oružja u cijeloj zemlji, košta oko 110 dolara.

Osim vatrenog oružja, kupci mogu pronaći i razne vrste metaka, pancira, dvogleda i druge opreme.

Ovdje su radionice obično vezane uz radnje koje prodaju oružje. Dok oružar može napraviti pištolj za nekoliko sati, proizvodnja puške može trajati i do šest dana.

Dešavaju se i smrtni slučajevi zbog nedovoljnog znanja i stare opreme.

Stanovnik Mohammad Awais potvrdio je da je barut glavni uzrok takvih smrti, posebno kada su visoke temperature. Ipak, kako je kazao, ova industrija je glavni izvor prihoda za mnoge u gradu. Dodao je da je u trgovinu oružjem uključen i značajan broj djece.

Iako je ova industrija ilegalna, većina vatrenog oružja koje se ovdje proizvodi šalje se u druge dijelove zemlje ili čak izvan pakistanskih granica.

Izvor: AA