Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres boravio je u subotu u Egiptu, kako bi posjetio granicu s ratom pogođenom Gazom, odmah prekoputa prenaseljenog grada Rafaha, u koji Izrael obećava da će poslati kopnene trupe.

Uprkos upozorenjima da će takav napad izazvati masovne civilne žrtve i pogoršati humanitarnu krizu koja je zahvatila Gazu nakon skoro šest mjeseci rata koji vodi Izrael, premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će nastaviti dalje.

Ali njegova vlada je pod sve većim međunarodnim pritiskom da ublaži svoje bombardovanje i kopnenu ofanzivu, u kojoj je poginulo više od 32.000 ljudi.

Veliki dijelovi teritorije pretvoreni su u ruševine, a iz Svjetskog programa za hranu upozorili su da stanovnici Gaze već "umiru od gladi", a glad se predviđa do maja u sjevernoj Gazi, ukoliko ne dođe do hitne intervencije.

Najveći saveznik Izraela Sjedinjene Države, koje mu pružaju milijarde dolara vojne pomoći, više su puta blokirale rezolucije o prekidu vatre u Gazi u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ali Washington je postao sve glasniji o utjecaju rata na civile. U petak je pokušao da donese tekst u kojem se spominje "trenutni prekid vatre kao dio sporazuma o taocima", ali su Kina i Rusija stavile veto na američki tekst.

Guterres je sletio rano u subotu u El-Arish, egipatski grad najbliži granici Gaze. Očekivalo se da će otputovati na egipatsku stranu Rafaha kako bi se sastao sa humanitarnim radnicima i ponovio svoj poziv na humanitarni prekid vatre.