Ujedinjeni narodi u utorak su zatražili trenutni humanitarni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa nakon što je više od tri četvrtine 193-člane Generalne skupštine podržalo taj potez, na koji su SAD uložile veto u Vijeću sigurnosti prošle sedmice.

Washington nema pravo veta u Generalnoj skupštini. SAD glasale su protiv nacrta rezolucije, zajedno s Izraelom i osam drugih zemalja. Tekst je dobio 153 glasa za, dok su 23 zemlje bile suzdržane od glasanja.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je Generalnoj skupštini prije glasanja da postoje aspekti rezolucije koje SAD podržava, poput potrebe da se hitno pozabavi strašnom humanitarnom situacijom u Gazi, zaštite civili i oslobode taoci.

Ali dodala je: “Svaki prekid vatre u ovom trenutku bio bi privremen u najboljem slučaju, a opasan u najgorem – opasno za Izraelce, koji bi bili izloženi nemilosrdnim napadima, a također opasno za Palestince, koji zaslužuju priliku da izgrade bolju budućnost za sebe, slobodnu od Hamasa.”

Prije glasanja u UN-u, američki predsjednik Joe Biden rekao je na događaju prikupljanja sredstava za svoju kampanju za reizbor 2024. godine da Izrael gubi međunarodnu podršku zbog, prema njegovim riječima, neselektivnog bombardiranja koje se događa.

Bosna i Hercegovina je glasala za rezoluciju, a interesantno je da je i Hrvatska ovaj put bila za usvajanje ovog dokumenta. Kada je riječ o zemljama u okruženju, za rezoluciju su glasali i Srbija, Crna Gora, ali i Albanija.