Uskoro bi trebalo da počne s radom regionalna sanitarna deponija JP ˝Ekosep˝ d.o.o. Živinice, koju su Grad Živinice i općine Banovići i Kladanj osnovali s ciljem sanitarnog zbrinjavanja otpada sa područja ove tri lokalne zajednice.

Deponija je smještena na granici Živinica i Banovića, a kako bi i zvanično počela sa radom i prijemom otpada preostalo je da se otklone sitniji nedostaci po uputama nadzornog organa.

˝Koliko možemo vidjeti, radi se o modernom postrojenju koje je u rangu sa ovakvim postrojenjima u zapadnoj Evropi i očekuje se da će uz nulti utjecaj na okoliš, ostvariti i pozitivan utjecaj na cijelu društvenu zajednicu. Imajući u vidu sve navedeno, ali i danas istaknuti problem pristupnog puta, Vlada Tuzlanskog kantona će sagledati mogućnosti da, u saradnji sa Direkcijom regionalnih cesta, reagujemo i damo naš dodatni doprinos ovom zajedničkom projektu nekoliko lokalnih zajednica, ali i generacijskom projektu za Tuzlanski kanton˝, rekao je danas Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Kako je istaknuo direktor Ekosep-a Selmir Šljivić, „ovaj objekat će popraviti uslove življenja u ovom regionu i omogućiti stanovnicima da razvrstavanjem i upravljanjem otpadom doprinesu zaštiti okoline u kojoj žive i unaprijede život za mlade naraštaje, ali i učestvuju u globalnom pokretu za unapređenje zaštite prirode. Pored lokalnih zajednica osnivača, već od samog početka korisnici deponije će biti i Srebrenik i Gračanica, a u perspektivi u drugoj fazi zbrinjavanja otpada planirano je da deponija preraste u Centar za zbrinjavanje otpada za cijelu regiju odnosno Tuzlanski kanton, jer bi se vršila selekcija, odvajanje otpada, to jest naknadna obrada otpada po uzoru na EU standarde“.

Imajući u vidu sve navedeno, sa sigurnošću se može kazati da se radi o generacijskom projektu i jednom od najbitnijih za dugoročno rješavanje problema odlaganja otpada, zaštitu životne sredine, a time i ljudi na području Tuzlanskog kantona, saopćili su iz Vlade TK.