Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres danas je snažno osudio smrtonosni izraelski zračni napad na proglašenu “humanitarnu sigurnu zonu“ u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

“Mogu vam reći da je generalni sekretar Guterres duboko uznemiren kontinuiranim gubitkom života u Gazi. On oštro osuđuje današnji izraelski zračni napad na zonu koju je Izrael odredio za raseljene osobe u Khan Younisu“, rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric.

Prenoseći Guterresovu poruku, Dujarric je kazao da je upotreba teškog naoružanja u gusto naseljenim područjima nesavjesna.

Ističući da su Palestinci raseljeni iz tog područja u potrazi za sigurnošću, Dujarric je ponovio zahtjev šefa UN-a za hitnim prekidom vatre i oslobađanjem svih talaca u Pojasu Gaze.

Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a desetine povrijeđeno u jutrošnjim izraelskim zračnim napadima na šatorski kamp u Khan Younisu u oblasti Al-Mawasi, koju je Izrael označio kao “humanitarnu sigurnu zonu“ za raseljene civile u Pojasu Gaze.

Služba civilne zaštite u Pojasu Gaze saopćila je da su izraelski projektili zapalili izbegličke šatore i izazvali kratere duboke čak devet metara.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze je od 7. oktobra ubijeno više od 41.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a blizu 95.000 je povrijeđeno.

Kontinuirana blokada enklave dovela je do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, a veći dio regije je u ruševinama.

Izrael se suočava sa optužbama za genocid zbog svojih napada u Gazi pred Međunarodnim sudom pravde.