Donatorskom izložbom Ahmed Džuvić: Boje prostora, u galeriji Bošnjačkog instituta upriličena je postavka više od 100 akvarela i drugih radova uglednog arhitekte Ahmeda Džuvića, od kojih će 35, željom nasljednika, ostati u umjetničkoj kolekciji Instituta.

Ahmed Džuvić (1935.–2006.) autor je mnogih arhitektonskih projekata među kojima se posebno ističe hotel Igman, sagrađen 1983. godine za sarajevsku Olimpijadu, a za koji je dobio i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Bavio se revitalizacijom i reastauracijom objekata kulturne baštine. Među zapaženije projekte iz oblasti restauracije spadaju niz dućana na području Baščaršije, restoran Daire, Sebilj u Sarajevu, plato Baščaršije, Han u Počitelju te dućani uz Gazi Husrev-begov hamam u sklopu arhitektonskog kompleksa Bošnjačkog instituta.

Dobitnik je mnogih stručnih priznanja za projekte i realizacije, a za života izlagao je na sedam samostalnih slikarskih izložbi.

Predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta Fehim Škaljić je prilikom otvaranja izložbe kazao da je ovo još jedan važan događaj - izložba Ahmeda Džuvića i donacija 35 slika od strane njegove porodice Bošnjačkom institutu.

˝Velika stvar. Obogaćuje se fundus Bošnjačkog instituta, predstavaljamo vrijednosti stvaralaca sa područja BiH i potvrđujemo da donacija ima smisla i da ljudi imaju potrebu da svoje vrijednosti stave na uvid i pod zaštitu˝, naveo je Škaljić, te se zahvalio na donaciji.

Kazao je da je stvaraoc Džuvić osoba koju je on znao.

˝Njega obilježavaju one dimenzije ljudskih vrijednosti koje ostavljaju neizbrisiv trag. Uspješna i moralna porodica i djela koja koriste ljudima˝,  naveo je Škaljić.

Dodao je da je Džuvić, uz to, bio i osoba koja je radila puno toga humanitarno, pomagao je ljudima i ostavio ono što traje.

˝Bio je sposoban da u rekonstrukcijama historijskih objekata sačuva ono što je vrijedno, a u isto vrijeme ne pretvara ih u muzej, nego im da upotrebljivost i dimenziju samoodržanja, što je posebno vrijedno˝, smatra Škaljić.   

Kaže da nas njegove slike koje su izložene u Bošnjačkom institutu "vode u poznato, predstavljaju nam ono što je naše okruženje i predstavlja ono što je vrijednost koju pamtimo".  

Arhitekta Nihad Babović je kazao da je Džuvić jedinstvena pojava u Bosni, ne samo kao arhitekta, nego kao cjelovit umjetnik.

-˝On nema greške u svom radu. Svaki rad je vrhunski rad. On srž naše tradicije spaja u savremeni izraz bez greške˝, kazao je Babović.

Prema njegovim riječima, navedeni je autor poznat i cijenjen upravo kao veliki arhitekta, koji se pored arhitekture kreativno ostvario kao umjetnik i slikar, autor mnogih crteža, akvarala, grafika te niza samostalnih i kolektivnih izložbi.     

Posjetioci će izložbu moći pogledati do 20. septembra 2023. godine.