Sarajevska kantonalna Vlada voli komunikaciju putem društvenih mreža, međutim, desi se ponekad da komentare na neke objave njenih ministara jednostavno ne možete pronaći. Takav je slučaj s komentarima sarajevskog fotografa Ensada Adilovića na objavu ministra privrede Adnana Delića o konačnoj listi obrtnika koji su dobili poticajna sredstva od Vlade KS.

Riječ je o poticajnim sredstvima za očuvanje starih tradicionalnih zanata. Adiloviću je zasmetalo to što niko od fotografa nije dobio ni marku poticaja, ali je zato dobilo 40-50 vlasnika frizerskih salona. Iako su sredstva simbolična, nešto više od 700 maraka po jednom korisniku, fotografi su izostavljeni, ali ne samo da su izostavljeni kao korisnici sredstava nego su “izostavljeni” i komentari nekih od njih koji su pitali ministra kako to da niko od njih nije dobio ni marku poticaja.

U Sarajevu je danas opstalo svega nekoliko fotografa koji su registrirani kao stari zanati, svi ostali su se “digitalizirali” i otvorili radnje za prodaju tehničke robe. Ovi koji se još drže tradicije morat će to raditi bez novčane pomoći Vlade Kantona.

Ali da se vratimo frizerima kojih je svakako najviše na listi onih koji su dobili poticaj od Vlade. Delić u svome postu na Facebooku, a tako je bilo i u javnom pozivu, navodi da se sredstva dodjeljuju na osnovu Uredbe o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata – obrta.

U toj Uredbi naveden je popis starih tradicionalnih zanata koji mogu dobiti poticaj od Vlade. Frizeri nisu na popisu. Jesu berbersko-brijački zanati, ali frizeri nisu. Razlika između frizera i berbera/brijača je prilična. Berber/brijač je zanatlija koji šiša, “podšišava”, brije i uređuje brade muškarcima, dok frizer, “obični frizer” šiša i žene i muškarce.

Istina, postoji određen nesklad između Uredbe o zaštiti tradicionalnih i starih obrta, koju je donijela Vlada Federacije BiH koja prepoznaje frizerski zanat kao stari tradicionalni zanat ukoliko je frizer položio majstorski ispit, ne navodeći radi li se o muškim ili ženskim frizerima, i Uredbe Vlade KS-a, ali Delić se svejedno ne poziva na tu Uredbu Vlade FBiH nego na Uredbu Vlade Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da su berberi/brijači prepoznati kao stari zanati, dok obični frizeri nisu, u posljednje vrijeme primjetan je sve veći broj “muških frizerskih salona” ili moderno nazvanih barber shopova. Mnogima od njih naziv nije prepreka da rade i ženske frizure, što nije baš u njihovom opisu posla kojim se mogu baviti, a to je kršenje zakona.

Možda Vlada ne zna ove male, “nebitne” razlike, koje puno znače. To bi bilo i dobro, barem ne znaju šta rade. Ako znaju, onda je to već problem, svjesno krše propise, daju onima koji nemaju pravo, a ne onima koji imaju.